Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové se pustil do oprav posledního kiosku. První se začal opravovat před šesti lety

U Pražského mostu v Hradci Králové začala rekonstrukce čtvrtého Kotěrova kiosku. Jde o opravu posledního ze čtyř objektů, který se nachází na Tylově nábřeží po levé straně ve směru do centra. Během oprav se vymění střecha, okna, dveře a budova dostane novou omítku. Veškeré práce mají radnici vyjít na zhruba šest milionů korun.

„Tři ze čtyř jsou již opravené, nyní je třeba ještě dokončit ten poslední, který nejen že v posledních letech chátral kvůli svému tehdejšímu využití, ale navíc konstrukci jeho střechy poničila také dřevomorka,“ uvedl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) v tiskové zprávě. V minulosti se v kiosku nacházelo rychlé občerstvení.  

Dnes už je kolem kiosku vidět lešení. Jako první se vymění střecha. „Památková péče má velký zájem na tom, aby se podařilo stavbu doplnit o velký květ. Ten byl velkou dominantou, která byla přímo na střeše kiosku,“ uvedl pro Drbnu vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta

Následovat bude výměna oken, dveří, elektroinstalace a omítek. „Stavební firma je povinná přednostně zachovat a opravit, pokud to bude možné, všechny původní prvky na kiosku,“ uvedl ve zprávě náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Podle jeho slov nechá město vyrobit měděné reliéfy u kvalifikované společnosti. S dodáním těchto částí pro poslední kiosek město v minulosti řešilo velké komplikace.  

Radnice předpokládá, že práce na opravě skončí ještě před koncem letošního roku. Následně nechá vypsat výběrové řízení na nájemce. Vedení města by v kiosku rádo vidělo například obchůdek s drobným zbožím. Komplikované může být například rychlé občerstvení.  

Za opravu posledního kiosku dá radnice zhruba šest milionů korun. Za menší kiosek naproti přes řeku radnice zaplatila tři miliony korun. "Za všechny opravené kiosky zaplatil Hradec Králové celkem 15,7 milionu korun," uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová

Rekonstrukce kiosků doprovází problémy  

Poslední opravovaný kiosek na Pražském byl opraven na začátku letošního roku. Šlo o stavbu na pravé straně mostu ve směru do centra. „Podobně jako ostatní objekty na tomto místě dostal novou omítku a interiér,“ potvrdil Falta. 

Během oprav bylo třeba vyřešit několik komplikací. Jedna z největších nastala při renovaci podlahy. Za léta se terén kolem kiosku zvedl, ale podlaha zůstala ve stejné výšce. „Proto bylo nutné, aby se historická dlažba překryla dřevěnou podlahou,“ dodal Falta. Tím se vykompenzoval rozdíl výšek podlahy uvnitř kiosku a terén v jeho okolí.  

Další problém bylo třeba vyřešit přímo s dodavatelem. Těsně před rekonstrukcí zmiňovaného kiosku od smlouvy odstoupila společnost Vlčí stavby. Jako důvod jednatel společnosti pro novináře uvedl, že se nebyl možné investorovi zavděčit. Největší spor nastal u tepaných reliéfů. Ty nechala společnost vyrobit v Praze. Kvůli připomínkám z města se musela práce třikrát předělat.  

Kiosky z roku 1912 jsou součástí secesního mostu v centru Hradce Králové. Ten nahradil starý pevnostní most a je významnou památkou předválečné epochy. Most má typické kamenné zábradlí a konstrukce mostu je opatřena osvětlovacími stožáry a oblouky nad vozovkou. V 19. století na něm bylo nataženo pár metrů kolejí pro tramvajovou dopravu. Žádná tramvaj však Hradcem Králové nikdy nejela.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kiosek, Hradec Králové, Pražský most, rekonstrukce, památka, historie, společnost, smlouva, oprava, radnice, omítka, Alexandr Hrabálek, ODS, Drbna.cz, Pavel Marek, ANO 2011, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se pustil do oprav posledního kiosku. První se začal opravovat před šesti lety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.