Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo Drak uvede letošní poslední premiéru. Vzniká v koprodukci s Městskými divadly pražskými

Divadlo Drak v Hradci Králové uvede poslední premiéru letošní sezony 2021/2022. Jde o inscenaci Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka Antigona. Autorské zpracování antického mýtu opírající se o motivy Sofoklovy tragédie je po divadelní road-movie Cesta v pořadí druhou z nového cyklu inscenací Divadla Drak určených dospívajícímu publiku.

Hradecká premiéra Antigony je i poslední premiérou Divadla Drak v sezoně 2021/2022 a proběhne na Hlavní scéně 13. 5. od 18.00 hodin. Pražskou premiéru v divadle Komedie uvidí diváci 4. 6. 2022. 

Inscenace vypráví příběh mladičké Antigony, dcery zatraceného thébského krále Oidipa, jenž se vzepře autoritářské svévoli svého strýce Kreóna, i když ví, že je to rozhodnutí, které pro ni bude mít fatální důsledky. 

„Hledali jsme námět, který by přinášel témata blízká dospívajícímu publiku, do nějž by si mohl mladý divák promítnout své vlastní pocity, různé životní postoje nebo i frustrace,“ vysvětluje původ vzniku režisér a spoluautor Jakub Vašíček

Titulní role Antigony je hereckou příležitostí pro hostující Jazmínu Piktorovou, někdejší členku souboru Draku, která je hradeckému publiku dobře známa z řady dalších inscenací. V roli thébského vladaře Kreóna se pak objeví druhá hostující posila, Petr Reif, který je s různými projekty pravidelným hostem červnového divadelního festivalu. 

Inscenace není určena nejmenším divákům, jak je u Divadla Drak zvykem. Naopak cílí na náctileté. „Chceme jim představit Divadlo Drak a divadlo obecně jako inspirativní místo plné zajímavých podnětů. Věříme, že se nám podaří přesvědčit je, že divadlo jako umění i událost nabízí možnost otevřeného dialogu a sdílení či naopak konfrontace postojů i emocí. Že je to zkrátka něco pulsujícího, živého, co roste ze setkání, které je daleko důležitější než jakákoli konvence,“ říká Tomáš Jarkovský, ředitel Divadla Drak. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Milan Hajn | Divadlo Drak

Štítky divadlo, Drak, Hradec Králové, kultura, náctiletý, inscenace, Antigona, sezona, Divadlo Drak, premiéra, Tomáš Jarkovský, Sofoklés, Oidipus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak uvede letošní poslední premiéru. Vzniká v koprodukci s Městskými divadly pražskými  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.