Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zítra je celosvětový Den hygieny rukou. Hradecká nemocnice ukáže, zda si lidé ruce myjí správně

I Fakultní nemocnice Hradec Králové se letos připojí k celosvětovému Dni hygieny rukou. Ten každý rok 5. května vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. To, zda mají lidé správně umyté ruce, se zítra dozví přímo v přízemí pavilonu interních oborů. Studenti z hradecké zdravotní školy sem umístí speciální přístroj.

„Správně a důkladně prováděná hygiena rukou patří k jednomu z nejúčinnějších způsobů ochrany před šířením některých infekčních onemocnění,“ uvedla vedoucí oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová. Přístroj bude široké veřejnosti přístupný od 8:00 do 12:00.  

Jak správně si mýt ruce?  

1. Důkladné a správné umývání rukou je jednoduchá a přitom nejúčinnější metoda, jak omezit šíření nemoci. 

2. Nemytýma rukama se přenáší řada infekčních onemocnění (např. virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce, enterovirové infekce, covid-19). 

Tyto dvě základní informace většina z nás zná nebo ji alespoň již slyšela, v praxi se tím však mnoho lidí neřídí, nebo nepostupuje správně. Ne, že by si lidé ruce vůbec neumývali, ale kvalita a četnost provedení bývá vzdálená od doporučení, která zajišťují odstranění všech nečistot 

Mistička z vlastní dlaně  

Aby ruce byly důkladně čisté, doporučuje se umývat je alespoň půl minuty. Za tuto dobu stihneme systematicky „projít“ všechna místa, i ta hůře dostupná. V dnešní době jsou téměř u všech umyvadel na veřejných místech umístěné obrázkové návody postupu mytí rukou.   

Pro zopakování je třeba připomenout, že nejvíce nečistot na již „umytých“ rukách zůstává mezi prsty, a tak bychom neměli zapomínat na „mnutí s propletenými prsty“ (obr. 4 a 5). Dále bychom měli očistit i konečky prstů tím, že si „špetkou“ z prstů třeme v mističce vytvořené z vlastní dlaně (obr. 8). 

Často se stává, že mytí rukou hlídáme daleko pečlivěji u dětí, připomínáme jim to před jídlem, po toaletě, po příchodu z venku. Ještě lepším výchovným prostředkem je, pokud jim jdeme sami příkladem nebo s nimi požadované činnosti děláme společně. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zukunftssicherer | Pixabay

Štítky den, mytí, ruce, hygiena, Hradec Králové, nemocnice, FNHK, fakultní, návod, grafika, Světová zdravotnická organizace, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra je celosvětový Den hygieny rukou. Hradecká nemocnice ukáže, zda si lidé ruce myjí správně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.