Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zahrady kláštera v Opočně se změní k nepoznání. Po rekonstrukci se tam budou konat kulturní akce

Kulturní a vzdělávací akce, volnočasové aktivity, rukodělné workshopy a využití pro volný čas. To všechno mají poskytnout zahrady kláštera v Opočně po jejich rekonstrukci. Na jejich obnovu se Královéhradeckému kraji podařilo získat dotaci z norských fondů. Ta pokryje většinu nákladů v celkové výši 5,3 milionu korun.

„Díky této finanční podpoře můžeme již v letošním roce zpřístupnit klášterní zahrady a vybudovat zázemí pro volnočasové a kulturní aktivity nejen pro Opočenské, ale i pro obyvatele blízkého okolí,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši). Z norské dotace by hejtmanství mohlo získat až 4,75 milionu korun. To je zhruba 90 procent celkové částky.  

Královéhradecký kraj nyní vyhlásí výběrové řízení na stavebně-historický průzkum. Ten by měl zmapovat celý areál a navrhnout jeho nejlepší využití. „V červenci letošního roku také proběhne demolice dvou zastaralých budov a do konce září opravíme stávající komíny na budově kláštera,“ doplňuje náměstkyně. 

Na budoucí podobě zahrady se budou podílet i místní občané. Do léta je v plánu několik informativních setkání. Kromě obyvatel Opočna se jich účastní i odborníci z řad kultury, sociálního podnikání a komunitního plánování. 

Pro region jde o historický unikát. Klášterní komplex v Opočně se začal stavět v roce 1674. V roce 1958 byl celý areál prohlášen za kulturní památku. Posledních šest let je v majetku Královéhradeckého kraje.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky zahrada, klášter, Opočno, revitalizace, rekonstrukce, Královéhradecký, kraj, kulturní, akce, finance, dotace, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrady kláštera v Opočně se změní k nepoznání. Po rekonstrukci se tam budou konat kulturní akce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.