Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Personální situace u městské policie v kraji je stabilní. Shánět nové kolegy je náročný úkol

Personální situace u městské policie v Královéhradeckém kraji je v současnosti stabilizovaná. V některých městech několik strážníků chybí. Nikde však situace není natolik špatná, aby chod městské policie ohrožovala. Města se však shodují na tom, že shánět nové policisty do řad městských strážníků je čím dál tím náročnější.

„V Hradci Králové je personální situace u městské policie stabilizovaná. Za strážníky, kteří odcházejí, se nám daří najít adekvátní náhradu,“ uvedla pro redakci Hradecké Drbny mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová. Zároveň dodala, že se v současnosti nepočítá s odchodem většího množství policistů. Například do důchodu. 

Tuto situaci řeší například městská policie v Trutnově. V současnosti má 40 strážníků. „Z tohoto počtu máme v současné době tři strážníky v dlouhodobé pracovní neschopnosti a dva strážníci jsou na mateřské dovolené,“ uvedla pro redakci mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková. Podle tabulek místnímu oddělení chybí čtyři strážníci.  

O něco lepší situace je ve Dvoře Králové nad Labem. V současnosti tam slouží 17 strážníků. Podle tabulek chybí jeden. V Náchodě i Jičíně mají v současné době plný stav. „Plánovaný tabulkový stav je 24 míst. Skutečný stav je 24 míst obsazených,“ uvedl pro Drbnu Petr Valica, velitel Městské policie Náchod. 

Sehnat nové strážníky je nadlidský úkol  

Sehnat nové strážníky městské policie je pro některá města nadlidský úkol. Nové kolegy by rád uvítal například Hradec Králové. „Ta konkurence se státní policií je v tomhle ohledu opravdu velká,“ řekla Kněžourová.  

Zájemce o práci městského strážníka musí splnit prakticky stejné požadavky jako člověk, který se hlásí k policii státní. Musí mu být minimálně 18 let, trestně bezúhonný a zdravotně způsobilý. Během přijímacího řízení musí projít ústním pohovorem, psychodiagnostickým testem a fyzickým testem. Ten se skládá z člunkového běhu, kliků, běhu na jeden kilometr a celomotorického testu.  

Když už žadatel dokáže absolvovat nastavené podmínky, často se rozhodne nastoupit přímo ke státní policii. Ta dokáže nabídnout lepší platové ohodnocení a následné benefity v podobě výsluhových benefitů.  

Největším lákadlem mohou být benefity  

Podmínky u městské policie se nemohou rovnat těm u státní. Řada radnic proto nabízí celou řadu benefitů, aby případné zájemce zlanařila právě k sobě. „Nabízíme příspěvek na stravu, příspěvek na údržbu stejnokroje, příspěvek na penzijní nebo životní připojištění a také finanční příspěvky, které je možné čerpat na volnočasové aktivity z tzv. sociálního fondu,“ uvedla pro Drbnu mluvčí radnice ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková.  

Podobně k novým zájemcům přistupují i v Trutnově. Radnice dá nováčkům stravenky, flexi pas a tři dny zdravotního volna navíc. „V letošním roce byl vyhlášen pro nové zájemce o práci strážníka náborový příspěvek ve výši 40 tisíc korun,“ uvedla Dědková. Trutnov navíc uzavřel spolupráci s Bezpečnostně právní akademií v Malých Svatoňovicích. Cílem by měla být vzájemná výchova nových strážníků.  

Naopak v Náchodě na to jdou přes pět týdnů řádné dovolené, rekreačním pobyt ve vlastním zařízení v Krkonoších a příspěvky při dosažení životního jubilea. 

Na platu strážníka se odráží jeho praxe i pracovní náplň 

Kolik peněz měsíčně bere strážník městské policie? Otázka, na kterou nelze jednoduše odpovědět. V první řadě je důležitá praxe. Například nováček patří do prvního stupně. Strážník s desetiletou praxí do šestého. Dále rozhoduje platová třída. Ta se přímo odvíjí od pracovní náplně daného strážníka. 

Uveďme si příklad na panu Jirkovi. U městské policie je sedm let. Patří tedy do pátého stupně. V rámci své běžné činnosti vykonává komplexní zajišťování místních záležitostí veřejného pořádku. To ho řadí do desáté platové třídy. Jiří tedy měsíčně bere 24 440 tisíc korun hrubého. 

Naopak Petra k městské policii teprve nastoupila. Nemá žádnou praxi a veřejný pořádek zajišťuje v rámci svého školení a odborného výcviku. To ji řadí do prvního stupně páté platové třídy. Její plat tedy činní 14 660 korun hrubého měsíčně. Po dokončení výcviku se její mzda navýší.  

Ohodnoť článek

Foto MP České Budějovice

Štítky městská, policie, strážník, kapacita, personální, obsazenost, nábor, zájemce, nováček, plat, Hradec Králové, Královéhradecký, hradecký, kraj, obecní policie, Královéhradecký kraj, Trutnov, Náchod, Dvůr Králové nad Labem, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Personální situace u městské policie v kraji je stabilní. Shánět nové kolegy je náročný úkol  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.