Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pálení čarodějnic a prvomájový polibek. To jsou plány na víkend v našem kraji

Závěr dubna patří oslavám magické Filipojakubské noci. Tradiční pálení čarodějnic se koná ve městech po celém Královéhradeckém kraji. Pozveme vás ale také na oslavy studentského života do Hradce Králové nebo na květinovou výstavu na Hrádek u Nechanic.

Městské lesy Hradec Králové zvou na Hradecké Čarodějnice 2022 na Stříbrném rybníce a otevření letní sezóny. V sobotu od 12 hodin bude kemp přístupný široké veřejnosti. Od 14 hodin začne oficiální program. Na přibližně 15 stanovištích si vyzkouší své dovednosti a schopnosti hlavně děti. Soutěžit se bude také o nejlepší oblek čarodějnice, který slavnostně vyhlásí nejlepší český jezdec rallye DAKAR 2022 Zdeněk Tůma. Hudební program bude probíhat na novém pódiu přímo v areálů kempu, kde zahraje Voxel, Mr.MOSS, HAKEL BAND nebo kapela ENTER. Od 19 hodin bude zahájen slavností čarodějnický průvod od hlavní brány kempu k velkému ohni, kde se spálí čarodějnici, kterou děti společně s Divadlem Drak vyrobí. Vstupné je zdarma.


Čarodějnický program mají v plánu také v Týništi nad Orlicí. Na Mírovém a Tyršově náměstí se v sobotu od 15 hodin bude konat 13. ročník oblíbené akce s bohatým programem jak pro dospělé, tak pro děti. Program plný her a soutěží pro děti začne v 15 hodin. Bude se volit Miss Čarodějnice a o půl šesté se na zahradě DDM budou opékat buřty. Velká čarodějnická hranice se zapálí v 18:45. Chybět nebude občerstvení, točené pivo a taky hudba. Na akci vystoupí celkem osm kapel na dvou pódiích, zahrají například Mňága a Žďorp a Vypsaná fixa. Vstupné je zdarma.

Čarodějnice se slétnou i na Bílou věž v Hradci Králové. V sobotu 30. dubna od 10 hodin se tady koná čarodějnický den. V 10 hodin odstartuje Putování s čarodějnicí pro nejmenší, od 11 do 16 hodin děti potěší hrátky před věží a Polednice ve věži bude kouzlit od 14 hodin do půl čtvrté. 

V Jičíně se v sobotu koná Čarodění ve Valdštejnské lodžii. Magický svět čarodějných bytostí v areálu barokní památky. Tematicky komponovaný program pro celou rodinu s výpravnou hrou, dílnami, divadly a koncerty. Dílničky startují v jednu odpoledne a program završí pohádka v šest hodin.

Šrámkův statek v Pileticích má v sobotu od půl třetí na programu oslavu jarních dní tradičním stavěním májky všem pannám hradeckým i přespolním. Této lidové slavnosti se opět zhostil folklorní soubor Dupák a jeho členové. Všechny příznivce lidových tanců, písní a řemesel potěší bohatý hlavní i doprovodný program, jarmark lidových řemesel, dobroty z grilu, pivo a mnoho dalšího. Na pódiu se představí hradecké soubory i soubory přespolní. Na své si přijdou i děti, které se mohou podívat na malé tanečníky a možná uslyší i nějakou tu pohádku, případně si pohrát na přilehlém dětském hřišti s prolézačkami.

I město Solnice pořádá oblíbené pálení čarodějnice U Lipek. Akce začíná v 18 hodin průvodem s čarodějnicí od mostu u místní hasičské zbrojnice. Na účastníky čekají i různé čarodějné soutěže a občerstvení bude zajištěno členy SDH Solnice.

Čarodějnice a lekce čarodějného létání na koštěti se odehraje na hradě a zámku Staré Hrady v sobotu od 10 hodin. Originální starohradské lekce čarodějného létání vedou ty nejzkušenější čarodějnice, čertenice nebo sám hradní čaroděj. Navštívíte medové království a stašidláckou hospodu. Milovníky draků potěší rodinka mocných čarodraků Mocjeďáků a Obří rubínoví draci. Zábava a překvapení pro děti i dospělé vylétává se každou půlhodinu od 10 do 17 hodin.

Pálení čarodějnic se koná taky v Žamberku v sobotu na Myslivecké chatě. Připraveno bude soutěžní zábavné odpoledne pro děti a dospělé. Těšit se můžete na jízdu zručnosti pro malé i velké, vystoupí břišní tanečnice Babylenky, nebude chybět vyhlášení nejatraktivnější malé i velké čarodějnice a od 19 hodin zahraje kapela Drums & Guitars.

Na Kuksu se v sobotu poběží Zkus maraton. Trasa vede z nádvoří Hospitalu Kuks, po naučné stezce kolem Braunova betléma, kde uvidíte to nejlepší z českého baroka. Můžete se těšit na tratě dlouhé pět nebo deset kilometrů, půlmaraton a maraton. Akce začíná krátce po osmé hodině.

Na Hrádku u Nechanic proběhně pátý ročník květinové výstavy v interiérech zámku ke 170. výročí úmrtí Marie Terezy hraběnky z Harrachu, přezdívané matka chudých. Květinová aranžmá si můžete prohlédnout v osobních pokojích šlechty v prvním patře zámku. Výstava je součástí druhého prohlídkového okruhu "Osobní život šlechty."

Do Hradce Králové se po covidové pauze vrací Majáles. V sobotu u Piletického potoka zahrají například Marek Ztracený, Ben Cristovao nebo Horkýže Slíže. Samozřejmě nebude chybět volba krále a Miss Majáles.

V Hradci Králové se v sobotu dopoledne konají farmářské trhy. V ulici Letců u OC ATRIUM, kde je možné ochutnávat a nakupovat výpěstky a potravinářské výrobky, které prezentují sami producenti. Jejich předností je kladení důrazu na kvalitní suroviny, ekologický způsob zemědělství a tradiční způsoby zpracování surovin.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Týniště nad Orlicí, Hrádek u Nechanic, čarodějnice, oheň, soutěže, zábava, děti, výstava, slavnost, hudební skupina, Pálení čarodějnic, Hrádek, zámek, Zdeněk Tůma, Rallye Dakar, Ben Cristovao

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pálení čarodějnic a prvomájový polibek. To jsou plány na víkend v našem kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.