Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soud potvrdil vyvlastnění pozemků v obchvatu Jaroměře. ŘSD chystá jeho stavbu

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu manželů Kučerových proti vyvlastnění pozemků v trase obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) díky tomu plánuje v nejbližších týdnech zahájení stavby obchvatu. Vyplývá to z dnešního vyjádření generálního ředitele ŘSD Radka Mátla na twitteru. Obchvat Jaroměře má pravomocné stavební povolení. Stavět jej bude společnost Metrostav Infrastructure za 687,8 milionu korun.

Ve sporu vydal v únoru Krajský úřad Královéhradeckého kraje takzvané mezitímní rozhodnutí o vyvlastnění pozemků Kučerových. Úřad jej vydal podle takzvaného liniového zákona. Proti rozhodnutí manželé Kučerovi následně podali žalobu ke krajskému soudu. "Rozsudek je velmi důležitý pro zahájení stavby I/33 Jaroměř, obchvat, což plánujeme v nejbližších týdnech," uvedl Mátl.

František Kučera, který je místopředsedou Vrchního soudu v Praze, v souvislosti s pozemky kolem Jaroměře vede se státem do deseti různých sporů.

Obchvat dvanáctitisícové Jaroměře o délce 6,55 kilometru je přeložkou silnice I/33 a z města odvede tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko. Navazovat bude na nynější konec dálnice D11 u Hořenic severně od Jaroměře a u Velkého Třebešova se napojí na obchvat České Skalice.

Kromě Jaroměře obchvat odvede tranzitní dopravu i z obcí Čáslavky, Dolany a Svinišťany. Po silnici přes obce nyní denně projede kolem 15 tisíc vozidel, z nichž významnou část tvoří kamiony. Bez obchvatu Jaroměře budou řidiči jedoucí z Hradce Králové na Náchod a Polsko nadále muset sjíždět z dálnice D11 do Jaroměře a jet přes centrum města.

Stavební povolení na obchvat Jaroměře vydal Krajský úřad Královéhradeckého kraje 20. července 2020. Odvolání Kučerových proti vydanému stavebnímu povolení v únoru 2021 zamítlo ministerstvo dopravy. Následnou žalobu Kučerových zamítl v říjnu 2021 Krajský soud v Ostravě. Proti rozsudku krajského soudu podali Kučerovi kasační stížnost, kterou Nejvyšší správní soud letos v lednu zamítl.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, soud, stavby, silnice, obchvat, Jaroměř, ŘSD ČR, Ředitelství silnic a dálnic, František Kučera, pozemek, žaloba, Radek Mátl, stavební povolení, Metrostav, Krajský soud v Hradci Králové, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil vyvlastnění pozemků v obchvatu Jaroměře. ŘSD chystá jeho stavbu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.