Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé Hradce neschválili tým pro jednání se Strabagem o zdražení fotbalového stadionu

Zastupitelé Hradce Králové neschválili vyjednávací tým města pro jednání se stavebním sdružením vedeným společností Strabag o zvýšení ceny již zahájené stavby fotbalového stadionu. Tým měl být pětičlenný a zástupkyni v něm měla mít i opozice. Pro ustavení vyjednávacího týmu hlasovalo 18 zastupitelů, ke schválení scházel jeden hlas.

"V tuto chvíli nevím, jak s touto situací naložit," řekl po hlasování náměstek primátora pro investice a předkladatel návrhu Jiří Bláha (ODS). Stadion má přijít na 568 milionů korun bez DPH a jde o největší stavbu v novodobé historii Hradce Králové.

Firmy žádost o zvýšení ceny zdůvodnily výrazným růstem cen stavebních materiálů v poslední době. K jednání radnici vyzvaly dopisem z 9. března. Město se po právním posouzení vyjádřilo, že k jednáním o zvýšení ceny se stavebním konsorciem přistoupí.

Sdružení by mělo městu před zahájením jednání podle Bláhy předložit výměr a prokázat skutečné zdražení daných položek. Firmy by také měly doložit, jak je postihl odliv ukrajinských pracovníků a zda je nebylo možné operativně nahradit jinými pracovníky. "Zatím nám firmy tyto dokumenty nepředložily," uvedl Bláha.

Ve vyjednávacím týmu měl být Bláha, vedoucí investičního odboru radnice Michal Jandík, opoziční zastupitelka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub), Michal Šilhánek z advokátní kanceláře Lawya a Pavel Obermajer ze společnosti Grinity, která pro město dělá správce stavby. Grinity má od března nové vlastníky, pod bývalými majiteli se jmenovala Arcadis Czech Republic.

Springerová postup města při výstavbě stadionu v pondělí v tiskové zprávě HDK kritizovala. Dosavadní postup města označila za amatérský a údajně vstřícný ke stavbařům. "O tom, jak výrazné a zda vůbec nějaké zdražení stavby nakonec bude, rozhodne právě efektivní vyjednávání hradecké radnice," uvedla.

Stadion se prodraží kvůli amatérskému vyjednávání, zní z opozice. O kolik bude aréna dražší zatím není jasné

Na radnici v Hradci Králové se rozhořel první předvolební spor. Předsedkyně Hradeckého demokratického klubu a kandidátka na primátorku Pavlína Springerová se opřela do současného náměstka Jiřího Bláhy (ODS). Podle ní bude mít jeho amatérské...

Od loňského srpna stavbaři dělali na stavbě stadionu hlavně demolice a přípravné práce. Vlastní stavba začala na konci února, na staveništi nyní dělníci betonují tribuny. Stavbu podle Strabagu v posledních měsících ovlivňuje razantní zvyšování cen materiálů. Zejména jde o výztuže, betonové směsi, ocelové konstrukce a materiál potřebný pro technické zařízení budov.

Město na stadion žádalo o dotaci u Národní sportovní agentury (NSA), ale neuspělo. NSA řízení o dotaci v polovině dubna zastavila. Město s tím nesouhlasí a zvažuje podání správní žaloby na NSA. Stadion je město připraveno postavit i bez dotace.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl být hotový do 28. dubna 2023. Měl by splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností zvýšení na 9300 míst. Všechna místa budou zastřešená.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Struha | MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, Jiří Bláha, Strabag, NSA, radnice, ODS, Pavlína Springerová, dotace, Hradecký demokratický klub, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Zvolánek

Springerová, ta se na primátorské křeslo klepe, jak čivava v patnáctistupňovém mrazu. O zhulenejch pirátech a zeleným Hanouskovi škoda mluvit!

Čtvrtek, 28. dubna 2022, 17:52Odpovědět

Zastupitelé Hradce neschválili tým pro jednání se Strabagem o zdražení fotbalového stadionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.