Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Obyvatelé Jičína budou hlasovat o změně názvu ulic Ruská a M. Koněva

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu přistoupila řada českých měst k přejmenování ulic, které jsou nějakým způsobem spjaté s Ruskem. I v Jičíně se teď budou lidé moct vyjádřit, zda si přejí přejmenování názvu ulic Ruská a M. Koněva. Podnět, který vzešel i od občanů, chce radnice prověřit v anketě a na základě výsledků bude rozhodovat o případné změně.

Podnět na změnu názvu ulic dalo radnici několik občanů nezávisle na sobě. Některé návrhy přišly písemně, jiné telefonicky. Radnice se proto rozhodla uspořádat anketu mezi lidmi, kterých by se změna názvu zmíněných ulic dotkla i administrativně. Třeba tak, že by si museli nechat vyměnit doklady.

Lidé, kteří bydlí nebo podnikají v ulicích Ruská a M.Koněva, najdou ve svých stránkách anketní lístek a rozhodnout se mohou až do 13. května. „Pokud se lidé budou chtít zúčastnit, musí vyplnit celé jméno, adresu bydliště a datum narození. Osobní údaje budou použity výhradně pro účely ankety," řekl mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš.

Firmy, které mají v ulicích sídlo, obdrží hlasovací lístek do datových schránek. „Hlasovat mohou elektronicky přes datovou schránku, nebo vhozením vyplněného lístku do urny," dodal mluvčí.

Výsledky ankety budou hlavním podkladem pro radu a zastupitelstvo při rozhodování o případné změně názvu ulic. O Přejmenování ulice M. Koněva se v Jičíně mluví už delší dobu a to vzhledem k událostem z roku 1968, kdy zde při srpnové okupaci byli zastřeleni dva Češi.

Téma přejmenování ulic spjatých s Ruskem se nyní řeší po celé republice. Zatímco v Praze se část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6 přejmenovala na ulici Ukrajinských hrdinů, v jiných městech se lidé ke změně vyjádřili spíš záporně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mapy.cz | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Jičín, ulice, název, Rusko, Ukrajina, invaze, anketa, obyvatelé, radnice, zastupitelstvo, ruská invaze na Ukrajinu, Praha, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Jičína budou hlasovat o změně názvu ulic Ruská a M. Koněva  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.