Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Neratově začala oprava prosklené střechy kostela za 16 milionů korun

V poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Neratově na Rychnovsku začala v dubnu oprava prosklené střechy za odhadovaných 16 milionů korun. Práce jsou rozdělené do dvou etap a měly by skončit v říjnu. Hlavním cílem je zabránit zatékání střechou do objektu. Sdružení na opravě spolupracuje s římsko-katolickou farností Neratov. Osada Neratov spadá pod Bartošovice v Orlických horách

"Jde o opravu střechy, do které začalo před pár lety zatékat. Střecha byla dělaná v roce 2007. Doufáme, že teď už to bude nejméně na sto let," řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, které se od počátku 90. let snaží stejnojmennou vysídlenou osadu oživit. Letos je to v Neratově největší investice. Peníze na opravu jdou z půjček, například od hradeckého biskupství, z darů, v úvahu podle Nekvindy připadá i možná podpora Královéhradeckého kraje.

Přípravné práce začaly v první polovině dubna, samotné opravy po Velikonocích. Statici provedli znovu výpočty střechy. "Původně se předpokládalo, že střecha se bude rozpínat, proto ji zpevňovala ocelová lana. Časem se ale ukázalo, že střecha má tendenci jít k sobě, proto lana v některých místech nahradí tyče," řekl Nekvinda.

V první etapě, která je naplánovaná uvnitř kostela a měla by skončit do konce července, se budou instalovat tyče a zpevňovat některé trámy. Druhá etapa přijde na řadu v létě, budou se při ní hlavně měnit některá skla, lišty a úchyty do střechy. Půjde o venkovní práce, skončit by měly do konce října. Podle Nekvindy se pro návštěvníka vizuálně nic nezmění.

Opravuje se za provozu, lešení je nad přední částí s oltářem. "Zjišťoval se také stav trámů, jestli nebyly zatékáním poškozeny, a ukázalo se, že jsou v dobrém stavu. Někde se ale zpevňují či narovnávají. Lešení by mělo z interiéru kostela zmizet do konce července, v srpnu máme v Neratově tradiční pouť," uvedl Nekvinda.

Podle něj kostel trápí zejména vlhkost, která je způsobena extrémními rozdíly teplot v přízemí a pod střechou kostela, a to především v zimních měsících. Proto jsou ve hře ještě možné úpravy v navazující části střechy, kterou tvoří běžná krytina. "Uvažujeme o tom, jestli by pod tuto část střechy neměla přijít odvětrávací vrstva. O tom se ale rozhodne až podle toho, jak se bude kostel chovat po opravě prosklené střechy," podotkl Nekvinda.

Sdružení Neratov se od počátku 90. let snaží oživit stejnojmennou vysídlenou osadu, známou právě obnoveným poutním barokním kostelem s prosklenou střechou. Pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

V Neratově v posledních letech investovali desítky milionů korun do zlepšení a rozšíření služeb pro návštěvníky. Loni například zahájilo provoz informační středisko podpořené evropskými penězi nebo nově postavený společenský dům U Proroka. Přibylo také parkoviště, které postavila obec s podporou kraje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Tomek

Štítky ČR, stavby, církve, Neratov, střecha, oprava, kostel, Nanebevzetí Panny Marie, okres Rychnov nad Kněžnou, Bartošovice v Orlických horách, Velikonoce, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Neratově začala oprava prosklené střechy kostela za 16 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.