Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Letní provoz odstartuje na konci dubna

O tomto víkendu se turisté mohou dostat na hřebeny Krkonoš pouze lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Ostatní lanovky ukončily zimní sezonu a připravují se na start té letní. Počasí ale nepřeje a silný vítr dnes ráno zastavil i horní úsek lanovky na naši nejvyšší horu. Podle informací na webových stránkách je spodní úsek v provozu. Turisté by si ale při výstupu měli dát pozor na zledovatělý terén.

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil dnes ráno vítr o rychlosti 70 kilometrů v hodině, což je o deset kilometrů v hodině více než je povolený limit pro spuštění kabinek.

Pokud se turisté vydají z Pece pod Sněžkou na Sněžku Obřím dolem, měli by být maximálně opatrní. "Na cestě je stále velké množství sněhu, který je sešlapán do velkých ledových ploch. Doporučujeme užití nesmeků nebo maček," uvedla ve výstraze horská služba Krkonoše.

Lanovka na Sněžku je v dubnu v provozu o víkendech, a to v čase od osmi do 18 hodin. Pravidelný letní režim provozu bude zahájen v sobotu 30. dubna. Stejný termín začátku letní sezony má i lanovka na Medvědín ve Špindlerově Mlýně nebo lanovka z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch.

Zima na horách přitom ještě neřekla poslední slovo. Na hřebech místy leží stále víc než metr sněhu. Na Luční boudě byly ráno dva stupně nad nulou, na Sněžce byl jeden stupeň pod bodem mrazu.

Ve vybraných lokalitách stále také platí první stupeň lavinového nebezpečí. "Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu," uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sněžka net | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Krkonoše, Sněžka, lanovka, vítr, stanice, turisté, počasí, lavina, nebezpečí, lanová dráha, Pec pod Sněžkou, Luční bouda, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Letní provoz odstartuje na konci dubna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.