Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Někteří starostové v hradeckém kraji kritizují návrh na redukci stavebních úřadů

Vládní návrh na snížení počtu stavebních úřadů, který má být součástí chystané novely stavebního zákona, považují někteří starostové dotčených měst v Královéhradeckém kraji za chybu. Vadí jim také způsob, jakým stát s nimi o návrhu dosud komunikoval. Vládní koalice se ohledně návrhu novely stavebního zákona zatím dohodla na tom, že by mělo v ČR zůstat 371 stavebních úřadů místo současných zhruba 700.

Podle připravované novely, kterou chce vládní koalice projednat do konce roku, by o stavební úřad mělo přijít také město Lázně Bělohrad na Jičínsku se 3700 obyvateli. Podle jeho starosty Pavla Šubra (STAN) hrozí, že lidem v menších městech se státní správa ještě více vzdálí.

"Před volbami současná vládní koalice slibovala, že stavební úřady v obcích druhého typu zůstanou zachovány. Teď je vše jinak. Považuji za obrovský podraz, že nás neinformovali o tom, že se něco takového připravuje. Navíc bych očekával, že to s námi předem proberou, a ne, že se o tom budeme dozvídat z médií. Od vedení hnutí STAN, za které jsem v minulých volbách kandidoval, to není fér," řekl Šubr.

Za nepřijatelný označila návrh také starostka dvoutisícového Kopidlna na Jičínsku Hana Masáková (ČSSD), také tam by měli lidé o stavební úřad přijít. "Jsem z toho silně rozčílená, budeme na krajský úřad, jako na připomínkové místo, dávat podnět k tomu, že se nám tato situace nelíbí," řekla Masáková.

S odkazem na dokument odeslaný obcím z hradeckého krajského úřadu upozornila, že by ze současných 48 stavebních úřadů působících v Královéhradeckém kraji mělo agendu stavebního úřadu vykonávat 15 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a dále deset obcí, a to Červený Kostelec, Česká Skalice, Hostinné, Hronov, Chlumec nad Cidlinou, Police nad Metují, Smiřice, Týniště nad Orlicí, Třebechovice pod Orebem a Vamberk.

Patnáct obcí s rozšířenou působností jsou v kraji Broumov, Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a Vrchlabí.

Vládní koalici po loňských podzimních volbách složily v nové Poslanecké sněmovně koalice Spolu, kterou tvoří KDU-ČSL, ODS, TOP 09, a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Vláda chce upravit stavební zákon, který loni schválila minulá Sněmovna i přes odpor opozice, která nyní tvoří vládní koalici. Současná vláda chce do konce roku projednat novelu, která by měla také zcela zrušit vznik Nejvyššího stavebního úřadu, s čímž původní zákon počítal. Nový stavební zákon má urychlit stavební řízení především díky dodržování stanovených lhůt.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, vláda, stavby, obce, Královéhradecký, stavební úřad, koalice, Královéhradecký kraj, Starostové a nezávislí, Česko, volby, okres Jičín, Hana Masáková, Poslanecká sněmovna ČR, Lázně Bělohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří starostové v hradeckém kraji kritizují návrh na redukci stavebních úřadů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.