Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová verze podvodu nabádá k aktualizaci bankovnictví. Žena z Náchodska přišla o 187 tisíc

Málo kde jsou podvodníci vynalézaví jako v on-line světě. Na internetu vymýšlejí stále nové podvody, kterými cílí na všechny věkové kategorie. Novinkou je podvod, během kterého do telefonu přijde výzva k aktualizaci internetového bankovnictví. Před velikonočními svátky tímto způsobem jedna žena z Náchodska přišla o 187 tisíc korun.

„Poškozené během aktualizace systému v jejím mobilním telefonu měla přijít zpráva, ve které ji měla být doporučena aktualizace jejího mobilního bankovnictví,“ popisuje podvod na webu policie mluvčí Lucie Konečná. Poškozená aktualizaci skutečně provedla. Následující den ji z účtu zmizela našetřená částka. Případ policie řeší jako trestný čin.  

Podvodníci v on-line světě jsou stále vynalézavější. „Poškozený nemusí zprvu tušit, že se stal obětí trestného činu. Zjistí to, kupříkladu, až když se mu zablokuje počítač nebo dojde k neoprávněnému čerpání finančních prostředků z účtu a podobně,“ dodává mluvčí.  

Dopadení pachatelů není jednoduchá záležitost. Hlavní roli hrají především co nejpřesnější informace, které podvedený policii poskytne. Neméně důležitá jsou i samotná elektronická data a samotné zařízení. Samotné vyšetřování pak může trvat i měsíce.  

Nejčastější podvody na internetu:   

Americký voják   

Americký voják je asi nejznámějším druhem podvodu v on-line světě. Podvodníci se vydávají za příslušníky americké armády na zahraniční misi. Až měsíce si dopisují se svou obětí, ze které postupně začnou lákat peníze. Někdy kvůli poslání balíčku s osobními věcmi, jindy kvůli osobním důvodům nebo zdravotním komplikacím. Tito podvodníci nejčastěji cílí na ženy ze sociálních sítích.   

Podvodný telefonát z banky  

„Dobrý den, tady vaše banka. Někdo vám napadl účet. Abyste uchránil své peníze, je třeba je všechny vybrat,“ tvrdí podvodníci po telefonu. Na důvěryhodnosti přidává i fakt, že volaného podvodník spojuje například s policistou, který napadení účtu řeší. Cílem podvodníka je volanému namluvit, aby své peníze uložil do bezpečnostní schránky, která má údajnou smlouvu s bankou.  

Výhodné investice do kryptoměn   

Většinou se jedná o inzeráty, které slibují rychlé, bezrizikové, a hlavně výhodné výnosy. V některých případech údajný finanční poradce dokonce volá sám od sebe. Podvodníci sázejí na to, že se většina lidí v oblasti kryptoměn neumí pohybovat. Pod různými záminkami dotyčného přesvědčí, aby si naistaloval program pro vzdálenou správu nebo poskytl přístupové údaje do internetového bankovnictví.   

Podvodné inzeráty   

Podvodných inzerátů je na internetu víc než dost. Z různých důvodů kupující vyláká z prodávajícího informace z debetní nebo kreditní karty. Tito lidé tlačí, aby jim bylo zboží posláno konkrétní doručovatelskou společností. Následně pošlou odkaz, kde chtějí vyplnit údaje k přepravě. Mimo jiné i údaje z výše zmiňované karty. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels | Pixabay

Štítky podvod, on-line, Internet, Hradec Králové, policie, krimi, aktualizace, internetové, bankovnictví, Náchodsko, okres Náchod, Lucie Konečná, Armáda Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová verze podvodu nabádá k aktualizaci bankovnictví. Žena z Náchodska přišla o 187 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.