Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lyžařská sezona definitivně skončila. Jarní lyžování si v Krkonoších užily tisíce lidí

Letošní lyžařská sezona skončila. V největších střediscích Krkonoš trvala 137 dní a patřila k těm vydařeným. O prodlouženém velikonočním víkendu se na svahy vydaly ještě tisíce lidí. Areály se nyní budou připravovat na letní sezonu. Lanovky projdou potřebnou revizí a na konci dubna se většina z nich opět rozjede.

Zatímco v Orlických horách lyžařská sezona už dávno skončila, v Krkonoších padla poslední zimní klapka až o prodlouženém velikonočním víkendu. Poslední lyžování v sezoně si přijely užít tisíce lidí do středisek Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, na Černou horu a do Harrachova.

V Krkonoších se letos lyžovalo od 3. prosince a až na oblevu na přelomu roku, počasí přálo. Provozovatelé skiareálů považují letošní sezonu za vydařenou, a to navzdory oblevě, která přišla kolem Silvestra. Areály se musely potýkat také se zdražením elektřiny a pohonných hmot.

"Sezonu uzavíráme po 137 dnech provozu. O prodlouženém velikonočním víkendu si hory nenechalo ujít kolem čtyř tisíc lidí. Přijeli lyžaři, běžkaři i turisté," uvedla mluvčí SkiRsortu Černá hora – Pec Zina Plchová.

Ve Špindlerově Mlýně byly o víkendu v provozu ještě vleky v areálu svatý Petr, který je orientovaný na sever a sníh tu tak vydrží déle. Závěrečné lyžování probíhalo bez front a podmínky byly stále dobré.

Nyní už se vše připlavuje na start letní sezony, která by ve většině středisek měla začít na přelomu dubna a května. To se například opět rozjede kabinová lanovka na Černou horu, od 7. května pak zahájí každodenní provoz.

Na hřebeny Krkonoš se ve Špindlerově Mlýně nyní turisti dostanou také pouze pěšky. Lanovka na Medvědín projde jarní údržbou a v provozu bude od 30. dubna. Stejný termín spuštění letního provozu má i kabinka na Sněžku. Nyní na ní probíhá pravidelná jarní odstávka a v provozu je pouze o víkendech. Zima tady ale ještě stále vládne. Během svátečního pondělního dne byly na vrcholu Sněžky mínus čtyři stupně Celsia.

I přesto, že zimní sezona skončila, platí na horách stále první stupeň lavinového nebezpečí. "Po oteplení se na horách prudce ochladilo, čímž vznikla ledová krusta," uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, hory, Krkonoše, zima, sezona, lyžař, sníh, lanovka, léto, údržba, lyžování, Špindlerův Mlýn, Černá hora, silvestr, Sněžka, Orlické hory, Pec pod Sněžkou, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská sezona definitivně skončila. Jarní lyžování si v Krkonoších užily tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.