Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Hradci Králové se otevřel nový kongresový hotel. Stojí naproti Aldisu

Královéhradecká stavební společnost Stako v Hradci Králové otevřela čtyřhvězdičkový kongresový hotel Aldis se 101 pokoji a 207 lůžky. Vybudovala jej nákladem 240 milionů korun na místě zchátralého objektu bývalé krajské odborové rady u kongresového a společenského centra Aldis. Záměrem firmy je v budoucnu kapacitu hotelu přístavbou dalšího křídla zdvojnásobit.

Zchátralý panelový objekt odborové rady v 80. letech minulého století sloužil jako zařízení staveniště kongresového centra Aldis, odboráři jej ale následně nevyužili. Stako objekt, kterému Hradečané pro odskakující patra přezdívali Schody do nebe, v roce 2017 koupilo od společnosti Aldis, které patří stejnojmenné kongresové centrum. Stavbu Stako zahájilo v roce 2019.

Původní objekt sice měl z minulosti stavební povolení na přestavbu na hotel, ale Stako projekt změnilo tak, aby hotel odpovídal současným standardům kongresových hotelů. Hotel má šest nadzemních a jedno podzemní podlaží pro technickou infrastrukturu. V nadzemních podlažích jsou vedle pokojů a restaurace také kongresové prostory až pro 200 lidí.

"Cílem projektu bylo rozšíření kapacit kongresové turistiky v Hradci Králové. V současné době hotel Aldis a centrum Aldis tvoří jedno z největších kongresových center v České republice," uvedlo Stako. Centrum Aldis mimo jiné disponuje sálem až pro 1,5 tisíc lidí, což z něj činí jeden z největších sálů v Česku. V centru se konají kongresy, konference, výstavy, koncerty, plesy a chybějící blízké ubytování bylo dosud jeho handicapem. V březnu v Aldisu sídlilo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) .

Firma Stako už v Hradci Králové v roce 2010 otevřela čtyřhvězdičkový hotel Tereziánský dvůr, který vybudovala ze zchátralých Nálepkových kasáren v centru města. "Vybudovali jsme v pořadí již svůj druhý hotel v Hradci Králové rekonstrukcí nevyužívaných objektů, které byly spíše ostudou města," řekl majitel firmy Stako Petr Kulda.

Provozovatelem hotelu Aldis je společnost EuroAgentur Hotels & Travel, která pro Stako provozuje i Tereziánský dvůr, jenž má 80 pokojů se 147 lůžky.

V zóně Aldis za posledních 20 let vyrostly objekty katastrálního úřadu a firem T-Mobile a Gist a Československá obchodní banka (ČSOB) tam loni v září otevřela regionální centrálu pro tisíc zaměstnanců. Město v lokalitě nyní buduje lávku pro pěší a cyklisty přes Labe. V těsném sousedství Aldisu jsou plavecký bazén, akvapark a budova filharmonie.

Největším hradeckým hotelem je s 225 pokoji a téměř 450 lůžky tříhvězdičkový hotel Černigov, který stojí naproti hlavnímu vlakovému nádraží. Patří realitní skupině CPI, která jej má v plánu zbořit a na jeho místě nákladem přes miliardu korun postavit komplex v čele se čtyřhvězdičkovým hotelem Clarion.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stako

Štítky ČR, hotely, stavby, firmy, Stako, Hradec Králové, hotel, kongresové centrum, Československá obchodní banka, Česko, T-Mobile, Katastrální úřad, Gist, EuroAgentur Hotels & Travel a.s., Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové se otevřel nový kongresový hotel. Stojí naproti Aldisu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.