Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ukrajinské děti usedly do hradeckých lavic. Pro ty mladší vznikne už druhá adaptační skupina

Hradecké školy od začátku války přijaly už více než dvě stě ukrajinských dětí, které usedly do školních lavic. Pro děti předškolního věku tady zatím funguje jedna adaptační skupina a nyní by měla vzniknout další v prostorách Střední průmyslové školy stavební. Radní města na provoz těchto skupin schválili finanční příspěvek ve výši 366 tisíc korun.

Podle primátora Alexandra Hrabálka je zajištění přístupu ke vzdělání pro děti válečných uprchlíků, kteří se dostanou do Hradce Králové, od začátku konfliktu na Ukrajině samozřejmostí. V hradeckých základních školách jich do lavic usedlo už více než dvě stě.

Problematičtější skupinou jsou mladší děti ve věku od tří do pěti let, které vzhledem ke svému věku vyžadují specifický přístup. Kapacity v místních školkách jsou navíc plné, a proto se ve městě rozhodli jít cestou tak zvaných adaptačních skupin.

První adaptační skupina, do které chodí deset dětí, funguje v Mateřské škole Čtyřlístek ve Švendově ulici. Péči o ukrajinské děti tady zajišťují tři zaměstnanci. Jeden z nich umí mluvit ukrajinsky.

První adaptační skupina zahájila provoz od počátku minulého týdne a zatím vše funguje bez problému, pro děti máme zajištěné stravování, pedagogický dozor i edukativní program,“ říká primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek(ODS).

Další skupina pro mladší děti by měla vzniknout v prostorách Střední průmyslové školy stavební. „Spolu s odborem školství Královéhradeckého kraje a střední školou jsme se domluvili na možnosti poskytnutí volných prostor pro tyto účely,“ uvedl vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže Zbyněk Bárta.

Radní města na provoz těchto adaptačních skupin včera schválili finanční podporu ve výši 366 tisíc korun. "Peníze použijeme mimo jiné na zajištění zaměstnanců pro vznikající druhou skupinu. Další finanční prostředky se použijí na vybavení či upravení prostor a stravování dětí,“ dodává primátor.

Problémy jsou ale s personálním obsazením těchto nových skupin. Každá skupina by v ideálním případě měla mít tři zaměstnance – provozního pracovníka, českého pedagoga a ukrajinského pedagoga. „Právě o české pedagogy máme nyní nouzi, budeme rádi za každou nabídku,“ doplňuje Bárta. S provozem adaptačních skupin město zatím počítá do konce června letošního roku. 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, škola, školka, školství, Ukrajina, děti, adaptační skupina, pedagog, město, radnice, Střední průmyslová škola stavební, Alexandr Hrabálek, primátor, Mateřská škola Čtyřlístek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinské děti usedly do hradeckých lavic. Pro ty mladší vznikne už druhá adaptační skupina  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.