Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové nechá změřit hluk z dálnice D11 na západním okraji města

Radnice Hradce Králové si v městských částech Plačice a Svobodné Dvory nechá změřit hluk z dálnice D11. Výsledky měření hodlá využít pro možná budoucí jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) o případné dodatečné výstavbě protihlukových stěn. Novinářům to řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

Dálnice D11 míjí Plačice od srpna 2017 a Svobodné Dvory od loňského prosince. Dálnice je od prvních domů v obou čtvrtích vzdálená zhruba 400 metrů. U Svobodných Dvorů ŘSD chystá výstavbu protihlukových stěn podle dřívějších plánů. Samotná stavba stěn by podle Bláhy měla začít v létě.

Chystaná měření hluku radnici přijdou téměř na půl milionu korun. Podle Bláhy by měla zmapovat aktuální stav hlukové zátěže v Plačicích a ve Svobodných Dvorech. Po vybudování protihlukových stěn ve Svobodných Dvorech by se měření hluku mělo podle Bláhy opakovat.

"Chceme získat data, která by nám řekla, co dále případně od ŘSD požadovat. Uvidíme, co se z měření vyvine," řekl Bláha.

Na hluk z dálnice si před lety stěžovali lidé z Plačic. Radnice nechala v roce 2019 udělat měření, která překročení normy hlukové zátěže v denní ani v noční době nezjistila. Měření však ukázala, že hluk z dálnice má rostoucí tendenci. ŘSD tehdy uvedlo, že pokud by se v budoucnu prokázalo překročení hlukových limitů, reagovalo by na to stavbou protihlukových stěn.

Dálnice D11 z Prahy přes Hradec Králové na polské hranice se začala stavět v roce 1978 a z plánovaných 154 kilometrů je hotovo 113 kilometrů. Od prosince 2021 dálnice končí na severním okraji Jaroměře.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Mařas | Hradecká Drbna

Štítky ČR, správa, doprava, zdraví, D11, Hradec Králové, hluk, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Jiří Bláha, Dálnice D11, Plačice, ODS, Svobodné Dvory, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové nechá změřit hluk z dálnice D11 na západním okraji města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.