Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do tendru Hradce Králové na sdílená kola se nikdo nepřihlásil. Město zvýší dotaci

Do výběrového řízení města Hradce Králové na provozovatele služby sdílených kol se nikdo nepřihlásil. Město řízení vypíše znovu se zvýšenou dotací na poskytnutí kola zdarma v první čtvrthodině. Do projektu chce město vložit nejvýše dva miliony korun za rok provozu.

Ve zrušeném výběrovém řízení město počítalo s tím, že první čtvrthodinu zdarma bude u jedné výpůjčky provozovateli kompenzovat částkou deset korun. Nově bude dotace stanovena na 16 korun za 15 minut, uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

O nalezení provozovatele dotovaného sdílení kol rozhodli zastupitelé v lednu. Sdílená kola podle nich mohou být ve městě významnou alternativou k automobilové dopravě.

Vítězný zájemce by pro město službu formou koncese provozoval jeden rok s opcí na další dva roky. Nabídnout by měl asi 100 kol. Systém sdílených kol chce radnice provázat se službami městského dopravního podniku a jeho chystaným novým odbavovacím systémem.

Nyní sdílená kola v Hradci Králové poskytuje společnost nextbike Czech Republic, ale bez finanční podpory města. Kola půjčuje zájemcům za poplatek, kdy každých 30 minut výpůjčky stojí 24 korun. I firma nextbike Czech Republic se bude moci do soutěže přihlásit.

Dotovaný provoz sdílených kol od května spustí radnice ve Dvoře Králové nad Labem. K půjčení bude 50 bicyklů firmy nextbike Czech Republic a prvních 15 minut jízdy bude díky dotaci od města zdarma. V květnu a v červnu bude půjčování ve zkušebním režimu. Následně radnice vše vyhodnotí a rozhodne, zda bude sdílená kola dál podporovat. "Pokud se ukáže, že o sdílená kola nebude ve městě zájem, v projektu pokračovat nebudeme," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO). Město za první dva měsíce půjčování kol zaplatí 100 tisíc Kč bez DPH.

Firma nextbike Czech Republic již nabízí v Královéhradeckém kraji sdílená kola také v lokalitě Rychnova nad Kněžnou, Kvasin a Solnice. Na Rychnovsku je první čtvrthodina zdarma, následně je každá půlhodina za 16 korun. Na Rychnovsku službu finančně podporuje Škoda Auto, která má v Kvasinách výrobní závod.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, služby, doprava, Hradec Králové, dotace, Česko, radnice, Jiří Bláha, ODS, Jan Jarolím, ŠKODA AUTO a.s., okres Rychnov nad Kněžnou, Kvasiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do tendru Hradce Králové na sdílená kola se nikdo nepřihlásil. Město zvýší dotaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.