Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jičín nechá opravit památkově chráněnou kašnu Amfitrité na Valdštejnově náměstí

Radnice v Jičíně se rozhodla, že nechá restaurovat historickou a památkově chráněnou kašnu Amfitrité na Valdštejnově náměstí. Její historie sahá až do 16. století, kdy se v dobových zápisech hovoří o studně a posléze i vodárenské věži. Vybrat společnost nebude jednoduché. Firma musí mít povolení od Ministerstva kultury České republiky.

„Povolení je nutné, protože kašna a socha jsou památkově chráněny. Dodavatel prací musí být ministerstvem uznaným specialistou v restaurování nepolychromovaných nefigurálních uměleckořemeslných děl z kamene,“ vysvětluje v tiskové zprávě města mluvčí Jan Jireš. I proto se radnice rozhodla vypsat výběrové řízení takzvanou uzavřenou formou.  

Vítězná společnost bude mít za úkol zrestaurovat kamenné části kašny včetně sochy Amfitrité. Součástí má být i kompletní oprava vany a její vyložení plechem. Město věří, že rekonstrukce historického unikátu v centru města může začít v květnu. Samotná cena vzejde až z nabídek jednotlivých společností.  

Turisté i místní znají kašnu jako tu, která má chrliče ve tvaru rybích hlav. Ačkoliv se o prvních podobách kašny hovoří už v 16. století, její aktuální podoba vznikla až v roce 1835 a je dílem Jana Suchardy. Socha znázorňuje řeckou bohyni vod, moří a krásy Amfitrité. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jičín

Štítky rekonstrukce, oprava, kašna, Jičín, Amfitrité, Valdštejnovo, náměstí, povolení, ministerstvo, chráněná, památka, historie, Valdštejnovo náměstí, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín nechá opravit památkově chráněnou kašnu Amfitrité na Valdštejnově náměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.