Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Safari Park získal trojici kriticky ohrožených krokodýlů. Chová je poprvé ve své historii

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem získal nový přírůstek. Tři mladí krokodýli štítnatí jsou kriticky ohroženým druhem. V současné době jsou v zázemí Vodních světů, kde pro ně vzniká zcela nová expozice. Ta se návštěvníkům otevře na konci léta. Zoologická zahrada to tento týden uvedla ve své tiskové zprávě.

„Mláďata jsme získali z partnerských zahrad ve Francii, mají mezi 60 a 80 centimetry. Ubytovali jsme je v samostatných nádržích, kde je nyní náš tým uvyká na práci s klikrem a targetem, která výrazně zlehčí jakoukoli manipulaci s nimi,“ popisuje zoolog Michal Podhrázský

Tento ohrožený druh chová zoologická zahrada teprve od roku 2020. To do zázemí dorazila dospělá samice. Nikdy předtím na východě Čech tato zvířata nebyla. Před získáním nováčků Safari Park roky vyjednával o jejich přijetí. Pro zoologické zahrady je chování tohoto druhu prestižní záležitostí. Svědčí o kvalitě, kterou může zahrada svým zvířatům poskytnout.  

Všechny tři mláďata jsou z různých zahrad, odkud byla přestěhována v rámci projektu, který má za cíl je opět rozmnožit. „Spojování dospělých krokodýlů štítnatých je velice obtížné, ve většině případů nemožné. Zkušenosti se ukazují, že pokud jedinci vyrostou pohromadě, tak spolu v dospělosti vychází. Proto k nám dorazila mláďata přibližně stejné velikosti ze tří institucí,“ vysvětluje zoolog.  

Východočeská zoologická zahrada pro ně připravila několik velkých nádrží. V nich je může postupně spojovat. Zároveň je budou přesouvat do větších prostor v závislosti na to, jak nováčci porostou. 

Podle vedení zahrady návštěvníci poprvé tyto plazy uvidí během letních prázdnin. „Někdejší ubikaci tomistom úzkohlavých právě upravujeme tak, aby tomuto pralesnímu druhu krokodýla zcela vyhovovala. Vzhled pavilonu se výrazně změní,“ doplňuje Podhrázský. V těchto prostorách je porazím pouze dvacetiletá samice.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky krokodýl, Safari Park, zoo, Dvůr Králové, nováček, mládě, ohrožený, pavilon, stavba, sezona, chov, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, zahrada, Dvůr Králové nad Labem, historie, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park získal trojici kriticky ohrožených krokodýlů. Chová je poprvé ve své historii  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.