Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odbory ve strojírnách Argo-Hytos Vrchlabí vyhlásily stávkovou pohotovost

, aktualizováno 6. dubna 2022, 22:07

Odbory ve strojírenské firmě Argo-Hytos z Vrchlabí na Trutnovsku vyhlásily stávkovou pohotovost. Vedení podniku podle odborů v rozporu s kolektivní smlouvou odmítá vyjednávat o zvýšení mezd v souvislosti s inflací. Odborům vadí i obsazování míst bez interních výběrových řízení. Firma podle generálního ředitele Milana Bezdíčka růst mezd řeší, výhrady odborů k obsazování míst odmítl.

Podnik má asi 650 zaměstnanců a vyrábí různou hydraulickou řídicí a regulační techniku pro použití například v zemědělských či stavebních strojích. Vlastníkem společnosti je švýcarská ARGO-HYTOS Group.

Odbory chtějí u mezd podle Holubce dosáhnout na částečnou kompenzaci vysoké inflace. Po firmě žádají navýšení mezd o 2225 korun měsíčně, což při průměrné mzdě ve firmě asi 39.000 korun představuje nárůst o 5,5 procenta. V ČR je nyní inflace přes 11 procent. "Vedení se vyjádřilo, že si uvědomuje růst inflace, ale otázku navýšení mezd chce řešit nejdříve ve druhé polovině roku 2022," uvedl Holubec.

Firma podle Bezdíčka ochranu zaměstnanců před dopady inflace řeší od konce loňského roku. Vše podle něj ale zkomplikovala válka na Ukrajině. "Potřebujeme vidět, kam se situace vyvine. Připravujeme různé scénáře, které chceme realizovat ve druhé polovině roku. To jsme odborům řekli a jsme připraveni s nimi otevřeně jednat," řekl předseda podnikových odborů Kovo Radek Holubec. Navýšení mezd od 1. dubna, jak chtějí odbory, označil za nereálné, firma jej zatím v rozpočtu zahrnuté nemá.

Stávkovou pohotovostí, která platí od pátku 1. dubna na dobu neurčitou, chtějí odbory podle něj dosáhnout i toho, aby firma uvolněná pracovní místa obsazovala interními výběrovými řízeními. Podle Holubce takový závazek obsahuje i kolektivní smlouva. Vedení firmy se tím však podle odborového předáka neřídí a v březnu obsadilo tři volné technické a řídicí pozice vlastními vybranými lidmi.

"Zaměstnanci, kteří o ta místa měli zájem, se o řízení na jejich obsazení ani nedozvěděli," uvedl Holubec. Firma podle něj tvrdí, že svým rozhodnutím nic neporušuje a že si může pracovní místa obsazovat kým chce. "Odbory toto považují za porušení sociálního smíru," uvedl Holubec.

Podle Bezdíčka firma volná místa primárně obsazuje interními řízeními. "Nyní jsme ve dvou případech v rámci dlouhodobé strategie ta místa dosadili lidmi, které jsme na to dva roky připravovali. Odborová organizace nám nemůže bránit v tom, abychom si ta místa obsadili tím, koho uznáme za vhodného," uvedl Bezdíček. Firma podle něj postupuje v souladu se zákonem a s kolektivní smlouvou.

Firma Argo-Hytos v roce 2020 vykázala obrat 1,73 miliardy korun. Meziročně to znamenalo pokles o šest procent, především kvůli pandemii koronaviru, která v první polovině roku ochromila většinu velkých zákazníků a vedla k výraznému poklesu v příjmu objednávek, uvedla firma ve výroční zprávě. Ve druhé polovině roku 2020 firma zaznamenala oživení.

Za rok 2021 podnik vykázal zvýšení obratu na 2,2 miliardy korun. "Loňský rok překonal očekávání," uvedl Bezdíček. Letos společnost podle něj plánuje růst obratu o deset procent, záměr se podle něj zatím daří naplňovat. Nejvíce odběratelů má firma v Německu a dále následují Francie, Čína, USA a Itálie.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Argo-Hytos

Štítky ČR, stroje, odbory, stávka, firmy, Argo-Hytos, mzda, Vrchlabí, inflace, okres Trutnov, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, pandemie covidu-19, USA, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory ve strojírnách Argo-Hytos Vrchlabí vyhlásily stávkovou pohotovost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.