Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava v hradeckém muzeu mapuje tvorbu scénografa Marka Zákosteleckého

Muzeum východních Čech v Hradci Králové představuje scénografickou tvorbu Marka Zákosteleckého. Výstava potrvá do 28. srpna 2022 a doplní ji doprovodný a edukační program. Výstava mapuje více než 30 let tvorby divadelního režiséra, výtvarníka, hudebníka a divadelního scénografa Marka Zákosteleckého, který byl dvě desetiletí profesně propojený s hradeckým divadlem Drak a externě spolupracoval i s Klicperovým divadlem. Celkově se podílel na vzniku více než 130 představení jako scénograf a více než 30 představení jako režisér.

"Souborná výstava v lapidáriu Muzea východních Čech v Hradci Králové mapuje jeho tvorbu scénografickou - loutky, kostýmy, scény, volnou výtvarnou tvorbu - plakáty i užitou grafiku. Součástí výstavy jsou také původní autorské herní prvky, které navazují na autorův koncept Labyrintu divadla Drak," uvedla mluvčí muzea Lucie Peterková.

Řada inscenací, pro které Zákostelecký vytvořil scénografie, je oceňována doma i v zahraničí, například Spoonriverská antologie v Dejvickém divadle, Flying Babies, Liška Bystrouška, Jak si hrají tatínkové, Zlatovláska nebo Poslední trik Georgese Meliése v Divadle Drak.

"Chtěl bych návštěvníkům představit nejen svou tvorbu, ale i tvorbu divadelního výtvarníka obecně. Cílem je ukázat, kolik různých disciplín je třeba zvládnout. Výběr je velmi pestrý - scénografie, kostýmy, plakát, interiéry, design, ilustrace," uvedl v tiskové zprávě Zákostelecký.

Výstava je doplněná o takzvané divadelní trenažéry, na kterých si návštěvníci mohou dovednosti divadelního výtvarníka vyzkoušet. "Touto částí výstavy bych rád přestavil i svůj zásadní projekt, kterým byl Labyrint divadla Drak, za nějž jsem v roce 2010 získal výroční cenu Hradecká múza," dodal Zákostelecký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, muzea, výtvarné, divadlo, Hradec Králové, výstava, muzeum, Muzeum východních Čech, představení, Klicperovo divadlo, režisér, Labyrint Divadla Drak, Dejvické divadlo, Divadlo Drak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v hradeckém muzeu mapuje tvorbu scénografa Marka Zákosteleckého  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.