Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ukrajinci mají zájem o výuku českého jazyka. Hejtmanství začne pořádat on-line výuku

Ukrajinští uprchlíci, kteří přišli do Hradce Králové a Královéhradeckého kraje mají abnormálně velký zájem o výuku jazyků. Alespoň to tvrdí hejtmanství, které zorganizovalo výuku češtiny pro dospělé. Během několika dní se zaplnila vyčleněná kapacita úřadu. Výukové lekce se proto přesouvají do on-line prostředí.

Hradecký kraj začal Ukrajince učit česky 10. března. Zájem byl tak velký, že během pár dní přestala stačit kapacita místností na krajském úřadu. Prezenční výuka se proto přesunula do Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové. I tyto prostory však přestávají stačit. 

Hejtmanství se proto rozhodlo, že výuku přesune do on-line prostředí. „Desetidílná série Praktická čeština pro Ukrajince – začátečníky obsahuje slovíčka a fráze, které se v běžné mluvě nejvíce vyskytují,“ řekl náměstek pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti). Všechna výuková videa se objeví na krajském kanále na sociální síti Youtube. 

„Lekce pro Ukrajince, kteří s českým jazykem teprve začínají a chtějí si nejdříve rychle osvojit praktický jazyk. První lekce je zaměřena na základní komunikační fráze jako jsou pozdravy či rozloučení,“ dodal Štěpánek.  

Ohodnoť článek

Foto StartupStockPhotos | Pixaby

Štítky čeština, jazyk, výuka, on-line, Královéhradecký, kraj, hejtmanství, internet, Ukrajina, uprchlík, ČR, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Střední škola služeb, Česká pirátská strana, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci mají zájem o výuku českého jazyka. Hejtmanství začne pořádat on-line výuku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.