Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Po D11 až do Polska nejdříve v roce 2026. Polská S3 bude na hranicích o dva roky dřív

Polská dálnice S3 by se na české hranice mohla dostat už na jaře roku 2024. Po D11 řidiči dojedou na státní hranice s Polskem snad o dva roky později. Dostavba obou úseků dálnic byla tématem setkání zástupců česko-polské spolupráce, které se konalo v Polsku.

Na české straně chybí od Jaroměře na státní hranici s Polskem dostavět 40 kilometrů. „Letos začne ŘSD s obchvatem Jaroměře za cca 1,5 miliardy korun, jenž je navazující stavbou na D11. A vzhledem k tomu, že od Poláků v rámci jednání zazněla i nová zajímavá informace, že kromě již dříve plánované výstavby dálnice směrem na Wroclaw chtějí pokračovat v budování dálniční sítě i směrem na Kudowu Zdroj – Klodzko a Náchod, bude jaroměřský obchvat významný i s ohledem na tuto skutečnost,“ uvedl po jednání hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Průtahy s dostavbou dálnice na české straně prý zavinilo zanedbání přípravy ze strany státu v letech 2010 až 2014. Nyní je podle hejtmana důležité zahájit v příštím roce i výstavbu obchvatu Náchoda. Trasu přes Náchod bude totiž i nadále využívat tranzitní doprava. Předpokládá se, že i po dokončení obou zmíněných úseků D11 a S3.

V roce 2025 je v plánu zahájit stavbu úseku dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova, na kterou bylo vydáno stavební povolení. K tomu se nyní zpracovává projektová dokumentace a dál pokračuje majetková příprava.

Majetkoprávní přípravy probíhají také na úseku z Trutnova ke státním hranicím. ŘSD bude letos žádat o stavební povolení a pokud vše půjde podle plánu, mohly by stavební práce začít už příští rok.

Bohužel problémem pro jednání mezi ČR a Polskem zůstává sjednocení představ o tom, jak bude vypadat doprava v příhraničí v době ukončené dostavby S3, kdy naše silnice nebude schopna pojmout v plném objemu nákladní dopravu z polské strany,“ nastínil hejtman.

Hejtman Červíček chce proto v dubnu uspořádat setkání ministrů dopravy obou zemí, kde hodlá jednat o systému výjimek, které by povolovaly průjezd nákladní dopravy v předmětném úseku na české straně.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Polsko, dálnice, silnice, dostavba, jednání, majetek, řidič, D11, S3, doprava, tranzit, Náchod, Trutnov, obchvat, Dálnice D11, státní hranice, Jaroměř, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Červíček, ODS, Vratislav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po D11 až do Polska nejdříve v roce 2026. Polská S3 bude na hranicích o dva roky dřív  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.