Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počasí navzdory, víkend bude patřit svátkům jara. Koná se řada velikonočních akcí

Velikonoce jsou sice až za dva týdny, ale už tento víkend se v kraji koná celá řada akcí, které nám připomenou, že je na čase koupit barvu na vajíčka. Souhrn toho, kam se zajít inspirovat a kde je možné zabavit děti, jsme pro vás připravili i dnes.

V pátek 1. dubna se na náměstí T. G. Masaryka ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční předvelikonoční jarmark. Těšit se můžete na stánky se skvělým jídlem a pitím a širokým sortimentem originálních řemeslných produktů včetně velikonočních dekorací. Pro děti tady budou připraveny dobové atrakce a tvořivé dílničky. Atmosféru jarmarku obohatí vystoupení žáků ZUŠ a zvuk dobového flašinetu. Vstupné je zdarma a akce začíná v devět hodin dopoledne.

Velikonoční jarmark s podtitulem Jaro je tady se koná v sobotu 2. dubna v Hradci Králové v prostorech Adalbertina od 9 do 16 hodin. Ve všech sálech Adalbertina a v přilehlých Žižkových sadech uvidíte širokou plejádu řemeslníků, lidových umělců a prodejců velikonočních dekorací. K vidění i ke koupi budou výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel – kraslice, keramika, velikonoční dekorace, hračky, šperky a chybět nebudou ani pomlázky a jarní květiny. Přímo v Adalbertinu pak budou probíhat ukázky zdobení kraslic. Trhy nabídnou také bohaté občerstvení. Vstupné do vnitřních prostor je 30 korun, venkovní prostory jsou zdarma.

Tradiční Velikonoční trhy budou probíhat taky v Hronově. V neděli 3. dubna od 9 do 17 hodin na náměstí Čs. Armády. Chybět nebudou velikonoční dílničky pro děti v sále Josefa Čapka, pěvecká vystoupení a od tří hodin pohádkové představení Princezna ze Mlýna v Jiráskově divadle.

V Jiráskových sadech v Hradci Králové chystají v neděli od tří hodin akci s názvem Vynášení smrtholky z Královýho Hradce. Těšit se můžete na tradiční vítání jara se všemi zvyky a obyčeji. Za zvuku lidových písní a říkadel "Smrtholku" nastrojí, vynesou a do vody na soutoku Labe s Orlicí vhodí hradecké folklorní soubory Červánek a Dupák. Vstup je volný.

V obci Záměl se v sobotu 2. dubna od 9 do 18 hodin koná Velikonoční výstava v Hostinci u Karla IV. K vidění budou zdobené perníčky, Vamberecká krajka, kraslice, dětská dílnička, bylinky, svíčky a mnoho dalšího. K ochutnání budou domácí Jidáše.

Velikonoce už se budou taky na náchodském zámku. Od soboty si budete moct vychutnat velikonoční atmosféru na prohlídkovém okruhu věnovaném posledním majitelům. Běžný výklad průvodci doplní a zajímavosti, které se váží k nejvýznamnějšímu křesťanskému svátku a interiéry budou okrášleny symboly svátku jara a drobnou velikonoční výzdobou.

V pátek a sobotu proběhne v Hradci Králové první ročník akce April wine 2022 – dubnové slavnosti vína. V prostorech PETROF Gallery se představí česká, moravská i zahraniční vína doplněná kvalitní gastro zónou. Čeká vás tady široká gastronomická prodejní zóna, která bude doplněna o řízené degustace a povídání o víně v exkluzivním showroomu mezi unikátnímu hudebními nástroji. Vstupenkou na akci je zakoupená sklenička z produkce české sklárny.

Hradi Králové v ulici Letců u OC ATRIUM se od osmi hodin do dvanácti konají Farmářské trhy. Bude tady možné ochutnávat a nakupovat výpěstky a potravinářské výrobky, které prezentují sami producenti. Jejich předností je kladení důrazu na kvalitní suroviny, ekologický způsob zemědělství a tradiční způsoby zpracování surovin.

Slavnostní zahájení turistické sezony 2022 proběhne v pevnostním městě Josefově. Na programu, který startuje v sobotu v devět hodin dopoledne, bude pochod vojska městem, vztyčení vlajky na Bastionu I, bitevní ukázka a zpřístupněna budou muzea a turistické areály. Závěr akce bude v 17 hodin.

Ve Skicentru Říčky v Orlických horách se v sobotu budou loučit s letošní sezonou. A jak už je tady letitým zvykem, budou se konat Bafuňářské závody. Na programu akce bude soutěž masek, přejezd přes lagunu nebo závěrečný společenský večer s kapelou Těžká doba. Program probíhá od 13 hodin.

První dubnový víkend může být i ve znamení sportu a aktivního trávení času. V neděli 3. dubna se od osmi do dvanácti hodin koná Běh Babiččiným údolím u České Skalice.

Do Meziměstí můžete o víkendu vyrazit na Dny otevřených dveří Střelnice Walzel, kde si můžete vyzkoušet nejmodernější střelnici ve Střední Evropě a zbraně od České Zbrojovky. Sebou není nutné nic mít, vše vám na místě zapůjčí. Program startuje v pátek v jednu odpoledne a končí v neděli v poledne.

Na noční prohlídku Bílé věže vás zveme v sobotu 2. dubna od 18 do 22 hodin do Hradce Králové. Na ochozu jsou umístěny dalekohledy, které fungují na mince v hodnotách deset a dvacet korun. Na noční prohlídku není potřeba rezervovat si místa.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, víkend, akce, kam vyrazit, jarmark, Velikonoce, Říčky, farmářské trhy, víno, degustace, děti, zábava, jaro, svátek, Hradec Králové, dekorace, Tomáš Garrigue Masaryk, kraslice, Josef Čapek, Karel IV. Lucemburský, Dvůr Králové nad Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí navzdory, víkend bude patřit svátkům jara. Koná se řada velikonočních akcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.