Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidiči obrňte se. Frekventovaná křižovatka Fortna v Hradci je ode dneška uzavřená

V Hradci Králové se dneškem počínaje zkomplikoval provoz v centru města. Začala největší dopravní uzavírka letošního roku. Frekventovaná křižovatka Fortna se předělává na kruhový objezd a opravy se dočká i Moravský most. Uzavírka potrvá do konce roku, a kromě řidičů omezí i chodce a cyklisty.

V současné době je u Fortny křižovatka ve tvaru písmene T a patří mezi ty nebezpečné v rámci dopravy ve stotisícovém městě. Ve špičce se tady tvoří kolony, protože místem prochází vnitřní silniční okruh kolem historického jádra města a také je na ní důležitý přestupní uzel hromadné dopravy.

Křižovatka by se měla změnit na kruhový objezd, který zaručí plynulejší dopravu a bezpečnější prostor i pro chodce a cyklisty. Pro řidiče to ale až do konce roku znamená velké komplikace. Ode dneška budou muset využívat objízdnou trasu, která vede Malšovickou ulicí, kolem koupaliště Flošna a staré nemocnice.

Uzavírka se ale nedotkne pouze osobní dopravy, ale výrazně omezí také spoje městské hromadné dopravy. Celkem 13 linek MHD povede jinudy, jinde budou i zastávky, jedna vznikne například před budovou Krajského soudu. Zcela zrušená bude zastávka Komenského a podstatná část linek vynechá frekventovanou zastávku Adalbertinum. Měnit se tedy budou i jízdní řády.

Primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) obyvatele Hradce Králové vyzývá k trpělivosti. „Výsledkem této rekonstrukce má být nejen zkvalitnění veřejného prostoru. Prosím proto veřejnost, aby k této akci přistupovala s trpělivostí a respektovala nastavené objízdné trasy,“ uvedl Hrabálek.

První odhady počítaly s dokončením kruhového objezdu až v polovině roku 2023. Nakonec ale, díky úplné uzavírce křižovatky, vybraná stavební firma zvládne stavbu dokončit na přelomu roku.

Celá akce se tak nejen zrychlí, ale také se nám díky tomu podaří ušetřit nemalé finanční náklady spojené s rekonstrukcí,“ řekl investiční náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

Radnice také díky uzávěře křižovatky udělá opravu přilehlého Moravského mostu přes Orlici. "Pokud vše půjde podle plánu, chtěli bychom v září zpřístupnit část křižovatky pro průjezd vozů MHD, pro vozy záchranných složek nebo vězeňskou službu," dodal náměstek.

Rekonstrukce přestupního terminálu a křižovatky Fortna město vyjde na 52,6 milionu korun bez DPH. Dalších 21 milionů město zaplatí za údržbu a opravy přilehlého Moravského mostu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, křižovatka, doprava, Fortna, uzel, uzavírka, kolony, komplikace, most, chodci, kruhový objezd, oprava, městská hromadná doprava, Alexandr Hrabálek, ODS, Jiří Bláha, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči obrňte se. Frekventovaná křižovatka Fortna v Hradci je ode dneška uzavřená  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.