Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hučák v Hradci Králové bude dnes večer svítit modře. Přidává se ke kampani Česko svítit modře

Vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové se dnes rozsvítí modře. Budova patří společnosti ČEZ, která se už po osmé připojí ke Světovému dni porozumění autismu. V rámci akce Česko svítí modře se v Královéhradeckém kraji připojí i další budovy a organizace.

„I v těchto složitých dobách, kdy pomáháme uprchlíkům z Ukrajiny, je důležité si uvědomit, že jsou mezi námi lidé s poruchou autistického spektra. V současné době potřebují naše pochopení a porozumění víc než kdy předtím. Proto se připojujeme k tradiční osvětové podpoře, která se zaměřuje na bourání bariér v komunikaci a rozvíjení solidarity,“ napsala šéfka útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová do tiskové zprávy.  

Hradecká Drbna oslovila několik vybraných institucí. Budovu nemá v plánu nasvěcovat Muzeum východních Čech v Hradci Králové ani Královéhradecký kraj. „U nás to není technicky možné. Ale svítit bude celá řada našich příspěvkových organizací,“ řekla redakci mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová. Svojí budovu nenasvítí ani hradecký magistrát.  

Kampaň Česko svítí modře trvá obvykle celý měsíc. Začíná právě 2. dubna, který OSN vyhlásila Světovým dnem povědomí o autismu. Stalo se tak v roce 2007. Podle organizátorů nejde pouze o to, rozsvítit budovy modře. „Podporu a solidaritu s lidmi na spektru můžete vyjádřit šířením povědomí o autismu, sdílením informací, modrým prvkem oblečení, společenskou událostí,“ uvedla na webu kampaně koordinátorka akce Marta Pečeňová.  

Podle současných statistik žije s autismem zhruba 2,7 procenta světové populace. To je zhruba 209 milionů lidí po celém světě. Jen v České republice trpí touto poruchou zhruba 200 tisíc občanů.  

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hučák, modrá, Hradec Králové, Česko svítí modře, autismus, podpora, elektrárna, Světovému dni porozumění autismu, Jez Hučák, Česko, ČEZ, Královéhradecký kraj, Ukrajina, OSN, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hučák v Hradci Králové bude dnes večer svítit modře. Přidává se ke kampani Česko svítit modře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.