Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové vyčlení pro uprchlíky devět městských bytů. Do startovacích se nastěhují vylosovaní nájemníci

Přidělení startovacích bytů v Hradci Králové proběhne podle původního plánu. Nastěhují se do nich nájemníci, kteří se loni v listopadu zúčastnili výběrového řízení a byli vylosováni. Pro uprchlíky z Ukrajiny radnice vyčlenila devět jiných městských bytů, které jsou volné. Dnes o tom rozhodli zastupitelé.

Přidělení startovacích bytů vázlo kvůli usnesení z 1. března, kdy se město zavázalo zpřístupnit volné ubytovací kapacity pro uprchlíků z Ukrajiny. Dodnes nebylo jasné, zda se toto nařízení týká i startovacích bytů. Existovala tak reálná možnost, že vylosovaní nájemníci o svůj startovací byt přijdou.

Tento postup kritizovala opozice. "Přístup radnice nedával smysl. Byty byly řádně přiděleny už loni na podzim, nebyly to volné byty. Nebyl jediný důvod, aby se do nich mladí Hradečáci nemohli nastěhovat," uvedl zastupitel Pavel Vrbický (Piráti).

Na dnešním zasedání došli zástupci města k rozhodnutí, že přidělení zbývajících startovacích bytů proběhne tak jak mělo. "Dnešním usnesením se odblokovalo přidělování startovacích bytů," uvedl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO).

Ukrajinští uprchlíci dostanou k dispozici devět jiných volných městských bytů. Město za to dostane finanční kompenzaci od státu. Byty budou válečným utečencům sloužit jako přechodné útočiště, než si například najdou práci a budou schopni dostat se na běžný trh s bydlením.

Problém s přidělením startovacích bytů, který v řadách veřejnosti rozdmýchal velké emoce, poukázal na fakt, že volných ubytovacích kapacit je ve městě málo. A to jak pro lidi, kteří prchají před válkou, tak pro mladé rodiny s dětmi.

Současná situace jednoznačně ukazuje, že je potřeba masivně investovat do bytů pro mladé hradecké rodiny nebo seniory. Doufám, že na rozdíl od uplynulých let už to nikdo nebude zpochybňovat,“ dodal Vrbický.

V Hradci Králové je aktuálně ubytováno asi dva tisíce ukrajinských uprchlíků, z toho přibližně 110 je jich v zařízeních města. Ostatní jsou v ubytovacích kapacitách kraje a soukromníků či v rodinách.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, byty, startovací byty, nájemník, uprchlíci, válka, Ukrajina, ubytování, radnice, opozice, zastupitelstvo, uprchlík, Pavel Vrbický, Česká pirátská strana, rodina, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové vyčlení pro uprchlíky devět městských bytů. Do startovacích se nastěhují vylosovaní nájemníci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.