Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lesní okruh pro cyklisty bude kompletní. Zděnou Boudu a Lesní hřbitov spojí cyklostezka

K dokonalosti chybí 800 metrů nového asfaltu. I tak by se dal popsat současný stav na zhruba desetikilometrovém lesním okruhu pro cyklisty a bruslaře. Řada z nich nechá auto na parkovišti u psího útulku a vyrazí na okruh. Prvních nebo posledních 800 metrů musí po silnici mezi auty a autobusy městské hromadné dopravy. To se má změnit.

Ještě letos v létě chce hradecká radnice vybrat společnost, která postaví novou cyklostezku. „Ta by měla kopírovat Hradečnici. Začíná tedy u Zděné Boudy a vést až k Lesnímu hřbitovu,“ potvrdil v tiskové zprávě primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Vybudováním 800 metrů dlouhé cyklostezky se fakticky dokončí lesní okruh. Po rovném asfaltovém povrchu se lidé dostanou od Lesního hřbitova, Písečnici, kolem Stříbrného rybníku, střelnice, Zděné Boudy zpět k hřbitovu.  

„Schválili jsme podmínky výběrového řízení. V následujících týdnech by mělo být vypsáno. Předpokládáme, že zhotovitele budeme znát na přelomu dubna a května,“ potvrdil náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Podle podmínek bude mít společnost na stavbu cyklostezky šest měsíců. Hotovo tak může být prakticky letos na podzim.  

Náměstkyně Monika Štayrová (ANO) uvedla, že radnice počítá s dotací ze Státního fondu dopravní struktury. „Koncem února jsme poslali žádost. Pokud ji schválí, můžeme ušetřit až 85 procent nákladů,“ řekla.  

Právě Hradečnice (pz. redakce: silnice mezi Zděnou Boudou a hřbitovem) byla v posledních letech hodně diskutovaná. „Cyklisté a bruslaři jsou tam v přímém kontaktu s osobními automobily i autobusy městské hromadné dopravy. Jde o opravdu nebezpečný úsek,“ přiznal na tiskové konferenci Bláha (ODS).  

Ještě před časem nebezpečí umocňoval fakt, že byla silnice v dezolátním stavu. Tématu se před rokem věnovala i Hradecká Drbna. Z magistrátu redakci přišla odpověď, že dokončení okruhu není prioritou. V té době město pracovalo alespoň na opravě silnice, která byla plná děr.    

Hradecký lesní okruh v České republice unikátem 

Okruh, který vede lesem a měří 10,5 kilometru je v České republice raritou. Kromě nedokončeného úseku na sportovce nečeká žádné překvapení ani strmé stoupání nebo klesání. Po cestě je několik míst kde si odpočinou nebo se občerství. Restaurace a bufety fungují v závislosti na počasí.  

Nejlepší je na kolečkové brusle vyrazit v pátek odpoledne. Vždy kolem oběda Technické služby Hradec Králové trať uklízí a čistí. Během týdne už se mohou běžcům a bruslařům dostat pod nohy malé větve nebo listí. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky stezka, sport, in-line, brusle, Hradec Králové, Hradečnice, lesy, okruh, dokončení, cyklotrasa, hřbitov, Zděná Bouda, cyklostezka, cyklista, silnice, ODS, Česko, Jiří Bláha, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesní okruh pro cyklisty bude kompletní. Zděnou Boudu a Lesní hřbitov spojí cyklostezka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.