Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Startovací byty uprchlíkům. Město údajně nepodepsalo smlouvu s vylosovanou zájemkyní o městský byt

Krajským asistenčním centrem v Hradci Králové prošlo už několik tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Není tak divu, že ubytovací kapacity v Královéhradeckém kraji přestávají stačit. Hradecký zastupitelský klub Pirátů nyní poukázal na možné komplikace, které mohou nastat u startovacích bytů. Podle jejich včerejšího vyjádření nemělo dojít k podpisu smlouvy s vylosovanou zájemkyní o byt. Je totiž rezervován ukrajinským uprchlíkům.

Zájemců o startovací bydlení v Hradci Králové je každoročně víc než samotných bytů. I proto se každý rok budoucí nájemníci losují. Po vylosování město ověří, zda dotyčný splňuje podmínky a domluví podpis smlouvy. Úředníci z magistrátu však v jednom případě odpověděli, že k podpisu dojít nemůže, jelikož je byt rezervován pro případné ukrajinské uprchlíky. 

„Je to špatně ze dvou základních důvodů. Za prvé, město musí dodržovat dohody. Za druhé, podobné případy nahrávají šiřitelům kremelské propagandy a podněcují tak nenávist proti válečným uprchlíkům, kteří potřebují naši pomoc,“ kritizoval postup úřadu v tiskové zprávě zastupitel Pavel Vrbický (Piráti).  

Na včerejší tiskové konferenci rady města se novináři pokusili ověřit pravost informace, nikdo z přítomných však o případu nevěděl. „Zastupitelstvo města rozhodlo, že máme kapacity rezervovat pro účely uprchlické krize,“ řekl novinářům náměstek Pavel Marek (ANO).  

Vyčlenění městských prostor pro krátkodobé ubytování uprchlíků si odhlasovali zastupitelé na předposledním jednání. Marek zároveň potvrdil, že zastupitelé zablokovat městské byty skutečně mohou. „Je to v pravomocech zastupitelstva města,“ potvrdil.  

Podle Pirátů nesmí uprchlická krize škodit občanům města. Zastupitelský klub proto vyzval radnici, aby uzavřela nájemní smlouvy se všemi, kterým byl v listopadu byt slíben.  

Na dotaz, kolik smluv ke startovacím bytům radnice podepsala, nikdo z přítomných nedokázal odpovědět. „Osobně doufám, že se nikdo z těchto lidí nemusí o slíbený byt bát,“ řekl Hradecké Drbně náměstek Marek. Další informace naší redakci až později potvrdila mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. “Zatím jsme podepsali smlouvu na 11 bytů 1kk a 23 bytů o dispozici 2kk,” řekla. 

Pokud nebude nájemní smlouva na byt se zájemcem podepsána, má se obrátit na odbor majetku. Konkrétně se žádostí o prověření konkrétního případu. „Slibuji, že se budeme konkrétním případem zabývat. Pokud by to dotyčného mělo nějakým způsobem ohrožovat, určitě to vyřešíme,“ dodal Marek. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky startovací, bydlení, byt, městský, uprchlík, ČR, Hradec Králové, smlouva, Piráti, Česká pirátská strana, Pavel Marek, Ukrajina, Královéhradecký kraj, Pavel Vrbický, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Malý

Pro uprchlíky vše.Na Čechy se sere.Pryc z vládou zlodějské Fialovi vlády.

Čtvrtek, 31. března 2022, 08:05Odpovědět

Alena Simankova

Ostuda, pokud jí ho slíbili, měli by jí ho dát . Taková rozhodnutí nejsou správná a dělají zlou krev.

Pátek, 25. března 2022, 08:58Odpovědět

Startovací byty uprchlíkům. Město údajně nepodepsalo smlouvu s vylosovanou zájemkyní o městský byt  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.