Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

První ukrajinské děti usedly do školních lavic v Hradci Králové. Pro ty mladší vzniknou adaptační skupiny

Ukrajinské děti se pomalu zařazují do českého školního prostředí. Do hradeckých základních škol v posledních týdnech nastoupila asi stovka dětí, mateřské školky přijaly dvě desítky dětí předškolního věku a pro ty mladší vznikají speciální adaptační skupiny. Město pomůže s financováním stravování a učebních pomůcek.

V základních školách v Hradci Králové je nyní více než sto ukrajinských dětí. Nejvíce jich přijala základní škola Milady Horákové, která se specializuje na výuku dětí s cizím mateřským jazykem.

Primátor města Alexandr Hrabálek na tiskové konferenci ocenil práci ředitelů a pedagogů jednotlivých škol, kteří se ke vzniklé situaci staví proaktivně a dělají maximum.

My se jim alespoň snažíme ulehčit finančně. Školám jsme schválili příspěvek na stravování dětí. Tyto děti většinou nejsou vybaveny základnami učebními pomůckami, a právě na jejich nákup jsme schválili finanční příspěvek,“ uvedl primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

I mateřské školky přijímají ukrajinské děti. Primárně jde zatím o děti předškolního věku, které mají povinnou docházku. Zatím se podařilo najít místo asi pro dvacet z nich.

Pro děti ve věku od tří do pěti let město připravuje adaptační skupiny. Jelikož jde o velmi malé děti, které vyžadují jinou péči než děti školního věku, nelze je zapojit přímo do již utvořených skupin ve školkách. Ty navíc ani kapacitně nedostačují.

Navyšovat kapacitu mateřských škol prakticky nelze, i proto jsme přistoupili k variantě adaptačních skupin. V každé bude český pedagog a ukrajinsky hovořící dozor. Kolik skupin bude potřeba a kolik jich nakonec vznikne, není v tuto chvíli možné říct,“ doplnil primátor. První adaptační skupina začne fungovat od 4. dubna v areálu mateřské školy Čtyřlístek ve Švendově ulici.

Město se bude snažit pomáhat i dospělým, kteří budou v Hradci Králové hledat práci. „První ukrajinský řidič by do Dopravního podniku města mohl nastoupit na přelomu dubna a května,“ řekl na tiskové konferenci náměstek primátora pro oblast správy majetku města a městských organizací Pavel Marek (ANO).

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, školství, škola, děti, Ukrajina, skupina, adaptace, pedagog, ředitel, magistrát, stravování, mateřská škola, základní škola, Alexandr Hrabálek, primátor, Milada Horáková, ODS, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První ukrajinské děti usedly do školních lavic v Hradci Králové. Pro ty mladší vzniknou adaptační skupiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.