Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památky v hradeckém kraji rozšířily nabídku. Vstupné je mírně dražší

Zámky v Královéhradeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) před nadcházející návštěvnickou sezonou rozšířily expozice a zvedly cenu vstupného. Po dvou letech pandemie koronaviru nebude platit povinnost respirátorů či rozestupů. Památkáři nadále doporučují návštěvníkům upřednostnit nákup vstupenek on-line. NPÚ má v kraji ve správě zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospital Kuks.

"Uplynulé sezony se nesly v duchu omezení a odlivu návštěvníků, zaznamenali jsme i ekonomické ztráty. Pevně věřím, doufám, že letošní sezona bude příznivější," uvedl ředitel památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec. Hospital Kuks plánuje zahájení návštěvnické sezony v pátek 1. dubna, ostatní památky v kraji ve správě NPÚ v sobotu 2. dubna.

Zámek Opočno prošel kompletní reinstalací a nově budou moci návštěvníci zavítat i do druhého patra. Na Kuks se vrátil zcizený obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka a zámek v Ratibořicích na Náchodsku si letos připomene významné výročí. Na letošní rok připadá sté výročí instalace a odhalení sousoší Babička s dětmi v Babiččině údolí. Náchodský zámek nově zpřístupní kapli Anny Viktorie a zámek Hrádek u Nechanic v letních měsících nabídne pravidelně otevřenou trasu, která zahrnuje prohlídku sklepů a Hodinové věže.

"Omezený návštěvnický provoz během pandemických let spolu s růstem mandatorních výdajů vedly v letošním roce k mírnému zvýšení vstupného, a to v řádu deset až 30 korun. Očekávané výnosy ze zvýšeného vstupného ovšem zdaleka nepokryjí veškeré výdaje. Snižují se naopak ceny vstupného pro děti a mládež až do 24 let, přičemž děti do šesti let mají nadále vstup na základní okruhy zdarma," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

V souvislosti s válkou na Ukrajině nabízí NPÚ vstup zdarma pro ukrajinské uprchlíky.

Jedny z nejrozsáhlejších změn nabídne zámek Opočno. Původní jeden okruh, ke kterému se dokupovaly prohlídky dalších vybraných místností, byl přetvořen a dovybaven, nově instalovány byly prostory druhého patra. Hlavním okruhem je nyní prohlídka prvního patra zámku, kde se návštěvníci seznámí se sbírkami z afrických cest Josefa II. Colloredo-Mannsfelda, uvidí soukromé pokoje knížete a jeho dvou manželek a dalších příbuzných. "Součástí tohoto okruhu jsou také zámecké obrazárny, knihovna a další," uvedla Bidlasová.

Významnou novinkou je podél ní také zahrnutí procházky po zámeckých arkádách do obou prohlídkových tras. Druhý prohlídkový okruh ve druhém patře zámku, kde bylo nově upraveno 19 místností, bude veřejnosti přístupný od 14. dubna.

Plánované akce na památkách ve správě NPÚ v kraji jsou na webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adam Bečák

Štítky ČR, památky, správa, Královéhradecký, Národní památkový ústav, Královéhradecký kraj, zámek, Zámek Opočno, pandemie covidu-19, Kuks, Ratibořice, Náchod, Nechanice, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v hradeckém kraji rozšířily nabídku. Vstupné je mírně dražší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.