Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za posledních deset let vzrostl počet nehod v kraji o 15 procent. Nejvíc jich mají na triku mladí řidiči

Z dlouhodobého hlediska nehod na českých silnicích přibývá. Za posledních deset let se v královéhradeckém kraji počet nehod dostal o 15 procent výš. Každou hodinu tak vznikne škoda v hodnotě luxusního automobilu. Zatímco se v roce 2012 na území našeho regionu stalo 4 258, v minulém roce to bylo 4 989 nehod.

Za zvýšeným počtem dopravních nehod může podle Centra dopravního výzkumu větší počet automobilů. Na konci roku 2012 bylo v České republice registrováno celkem 6,5 milionu vozidel. V minulém roce jich bylo přes 8,5 milionu automobilů. To je o zhruba 30 procent více.  

„Často se setkáváme s představou, že nejnebezpečnější je jízda po dálnici. Naše data ale potvrzují, že mezi rizikové komunikace patří kvůli vysoké koncentraci dopravy ty ve městech, a to včetně parkovišť. Následují silnice II. a nižších tříd,“ napsal do tiskové zprávy Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny. 

Podle aktuálního průzkumu nejvíce bourají řidiči do pětadvaceti let. „Pohled do našich dat jednoznačně ukazuje, že řidiči, kteří během jednoho roku nabourají dvakrát, téměř vždy způsobí následně i další škodu,“ dodal Marek. 

S vyšším počtem dopravních nehod přichází i vyšší škody. Jen za poslední rok dosáhly částky kolem 6,7 miliardy korun. To znamená, že každou hodinu minulého roku bylo kompletně zničeno nové vozidlo v hodnotě 765 tisíc korun. 

První místo v absolutním počtu nehod si však i v roce 2021 podržela Praha (17 492 nehod). Druhý je Středočeský kraj (14 945 nehod), třetí Ústecký kraj (11 225 nehod). Naopak nejméně nehod museli policisté řešit v Karlovarském (2 400 nehod), Plzeňském (3 908 nehod) a Jihočeském kraji (4 309 nehod).  

Celkově se v roce 2021 na českých silnicích událo 99 332 nehod, což je 22% nárůst oproti roku 2012 (81 404 nehod). 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS Královéhradeckého kraje

Štítky nehoda, statistika, tragická, smrt, doprava, Královéhradecký kraj, rok, 2021, havárie, silnice, Jan Marek, Generali Česká pojišťovna, Centrum dopravního výzkumu, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za posledních deset let vzrostl počet nehod v kraji o 15 procent. Nejvíc jich mají na triku mladí řidiči  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.