Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Schulzovy sady ve Dvoře Králové dostanou veřejné griloviště. V hradeckém kraji jich je celá řada

Z veřejných grilů a veřejně přístupných ohnišť se v posledních letech stal fenomén. I proto se radnice ve Dvoře Králové nad Labem rozhodla, že veřejný gril umístí i do Schulzových sadů. Půjde o griloviště, kde bude možné ogrilovat maso i opéct špekáčky. V Královéhradeckém kraji je podobných míst celá řada.

O vybudování veřejného grilu ve městě radnice uvažovala už delší dobu. Možných míst bylo vytipováno hned několik. „Dalším bylo také sídliště v ulici Karolíny Světlé, nicméně u některých občanů panovala obava ze zvýšeného hluku a dalších vlivů, které se do obydlené oblasti příliš nehodí, proto jsme se pro tuto chvíli rozhodli umístit griloviště do spodní části městského parku,“ uvedl starosta Jan Jarolím (ANO). 

Veřejný gril a potřebný mobiliář by měl být ve spodní části sadů nejpozději do letních prázdnin. Ohniště bude vyrobeno a část laviček bude z vysokopevnostního betonu. Dřevěné komponenty budou z modřínového a bukového dřeva. Vzniknout má jedno kulaté ohniště, kolem kterého bude celkem osm laviček. Součástí prostoru bude i odpadkový koš.  

Realizaci si vezme na starosti společnost z Brandýsa nad Labem. Město ji za práce a materiál zaplatí 335 tisíc korun včetně DPH. 

Veřejná griloviště jsou po celých východních Čechách  

Své veřejné grilovací altány má například Trutnov. Lidé je najdou v lesoparku Para. Další jsou i v sousedních Pardubicích. Několik jich je umístěno v Parku na Špici. Jedno veřejné griloviště je taky ve Svitavách u rybníku Rosnička.  

Rozšíření veřejných grilů pravděpodobně odstartoval sám Hradec Králové, který je nechal v roce 2011 naistalovat do Šimkových sadů. Využít je může zdarma každý, kdo má chuť. Stačí přinést vlastní jídlo a brikety. Na samotné grily v centru města nefunguje žádný rezervační systém. Často se tak u jednoho potká hned několik skupin nebo rodin.   

Všechny tři grily v Šimkových sadech jsou lehce přístupné. Dostanou se k nim i lidé na invalidním vozíku nebo matky s kočárky. Dva jsou nedaleko restaurace Rotunda. Třetí je umístěný poblíž zastávky MHD Kongresové centrum Aldis.   

Používání grilů v Šimkových sadech má jistá pravidla. Grilovací místa mají dokonce své vlastní provozní řády. Lidé smí například používat pouze dřevěné uhlí. Nejideálnější variantou je palivové dříví nebo brikety z dřevěného uhlí. Povinností uživatelů je zajistit gril tak, aby se oheň nemohl rozšířit.  

„Po celou dobu grilování je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Především je třeba oheň pozorně hlídat, aby se nevymkl kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru,“ upozorňuje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Opustit grilovací místo je možné až ve chvíli, kdy je gril pečlivě uhašen a vyčištěn. 

Ohodnoť článek

Foto Hai Nguyen Tien | Pixabay | Zdroj MUDK

Štítky gril, ohniště, léto, sezóna, park, Dvůr Králové, opékání, jídlo, maso, společnost, piknik, Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, sad, Jan Jarolím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schulzovy sady ve Dvoře Králové dostanou veřejné griloviště. V hradeckém kraji jich je celá řada  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.