Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V české části Krkonoš dnes kleslo lavinové nebezpečí na první stupeň

V české části Krkonoš dnes kleslo lavinové nebezpečí z druhého na nejnižší první stupeň pětibodové škály. Na hřebenech Krkonoš je okolo 120 až 180 centimetrů sněhu, informovala dnes na webu Horská služba Krkonoše. Již dříve kleslo lavinové nebezpečí z druhého na první stupeň v polské části Krkonoš. První stupeň od pátku platí v Jeseníkách.

"Během nočních hodin se ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta. Během dne se bude vlivem slunečního záření oteplovat, a to zejména na jižních a slunných svazích, zde bude sněhová pokrývka vlhká až mokrá v závislosti na nadmořské výšce," uvedl dnes lavinový specialista z Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Na jižních a slunných svazích se podle něj mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu. Existuje možnost samovolného uvolnění malých, nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu. "Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu," uvedl Dlouhý.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno podle horské služby minus šest stupňů, skoro jasno a okolo 115 centimetrů zmrzlého sněhu

V nynější zimě krkonošská horská služba lavinové nebezpečí poprvé vyhlásila 2. prosince, a to první stupeň. Od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň a následně po silném sněžení platil od 2. února třetí lavinový stupeň. Lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň kleslo v pátek 11. února. V minulé zimní sezoně 2020/2021 kleslo lavinové nebezpečí na první stupeň na české straně hor 1. března, tehdy bylo na hřebenech Krkonoš od 80 do 130 centimetrů sněhu.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

V Krkonoších by dnes mělo být podle meteorologů většinou polojasno až skoro jasno, s nejvyššími teplotami do pěti stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horká služba ČR

Štítky Královéhradecký kraj, Krkonoše, KRNAP, sníh, lavina, nebezpeční, turisté, riziko, zima, jaro, horská služba, Robert Dlouhý, svah, Jeseníky, Luční bouda, Bílé Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V české části Krkonoš dnes kleslo lavinové nebezpečí na první stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.