Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájem o kurzy češtiny je ze strany ukrajinských uprchlíků obrovský. Lekce jsou plné

Dospělí uprchlíci z Ukrajiny dostali díky Královéhradeckému kraji možnost učit se zdarma český jazyk. Zájem o kurzy je nad očekávání velký. Kapacita je momentálně plná a další nábor zájemců musel být dočasně pozastaven. Výuka zatím probíhá přímo v sídle kraje a studující mohou využít i bezplatné hlídání dětí.

"Chceme občanům Ukrajiny, kteří přichází do našeho regionu, umožnit naučit se základům češtiny tak, aby se mohli co nejlépe zapojit do každodenního života v Česku," uvedl náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti).

Kraj zahájil výuku češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny 8. března. Lekce jsou zdarma a jsou určeny pro dospělé. Kapacita kurzu je nyní plná.

"Denně se účastní maximálně 35 lidí a střídá se osm lektorů. Příští týden by se lekce měly přesunout na krajskou Střední školu služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové," řekl mluvčí kaje Dan Lechmann.

Výuku nyní zajišťují zaměstnanci odboru školství a sportu. Postupně by se měli zapojit i další pedagogové a průběh lekcí bude více připomínat školní výuku. „Uvažujeme o rozšíření skupin a v přípravě je i online výuka,“ uvedla lektorka Ludmila Madali.

Kurzy pro uprchlíky nyní probíhají jako podvečerní škola, každý všední den od pěti do půl sedmé. Studenti, v tomto případě především studentky maminky, mohou během kurzů využívat taky nabídku hlídání dětí.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v hradeckém Aldisu dosud prošlo bezmála sedm tisíc lidí. Nyní se hledají další prostory a možnosti, jak češtinu přiblížit ještě většímu počtu lidí, aby jejich začlenění do české společnosti proběhlo co nejsnáze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Aldis, Ukrajina, uprchlíci, český jazyk, kurzy, lekce, škola, učitel, žák, děti, hlídání, uprchlík, Česká pirátská strana, Česko, Střední škola služeb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o kurzy češtiny je ze strany ukrajinských uprchlíků obrovský. Lekce jsou plné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.