Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na letišti v Hradci Králové by mohl vzniknout uprchlický tábor. Ubytovací kapacity přestávají stačit

Do Královéhradeckého kraje už dorazilo zhruba sedm tisíc lidí, kteří prchají před válkou na Ukrajině. Předem připravené ubytovací kapacity proto přestávají stačit. Hejtmanství nyní hledá další dočasné ubytování. Jednou z variant je i vybudování uprchlického tábora v areálu bývalého vojenského letiště v Hradci Králové.

„Areál nabízí 12 tisíc metrů čtverečných zpevněné plochy, kde jsme schopni zajistit vodu, elektřinu a vše potřebné k ubytování uprchlíků. Ve spolupráci se starosty a školami jsme také začali připravovat síť ubytování v tělocvičnách a dalších zařízeních, které by poskytly nouzové prostory pro ubytování,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Zázemí v uprchlickém táboře by spadalo do takzvané první kategorie nouzového ubytování. Stát by na tento druh ubytování přispíval 180 korunami za dospělého na den. U dětí by to byla stokoruna.  „Tento typ ubytování budeme poskytovat se stravou," uvedl hejtman. Do druhé kategorie spadají objekty, které nabízejí kraje, města i neziskové organizace. I v tomto případě se počítá se stejnou výší státního příspěvku. 

„To je měsíčně v součtu 5 400 korun za dospělého a tři tisíce korun za dítě. Za tohoto předpokladu lze za tyto peníze poptávat i komerční ubytovací kapacity. V případě našeho kraje jsme schopni takto zajistit dalších 1 400 míst, z mého pohledu to ale není dostatečné množství," dodal hejtman Červíček.  

Uprchlický tábor na letišti v Hradci Králové bude jakousi pojistkou pro chvíle, kdy by došlo veškeré další ubytování v Královéhradeckém kraji.  

Rock for People staví v Parku 360 ubytovací městečko pro uprchlíky a pořádá sbírku

Pořadatelé Rock for People v návaznosti na současné události na Ukrajině budují v Parku 360 v areálu královéhradeckého letiště ubytovací vesničku pro uprchlíky. Tým festivalu mezi sebou vybral do začátku přes 100 tisíc korun které v počáteční...

Do hradeckého kraje dorazilo zhruba sedm tisíc uprchlíků  

Příliv uprchlíků z Ukrajiny v hradeckém kraji sílí. Královéhradecké asistenční centrum na pomoc Ukrajině v Aldisu doposud odbavilo zhruba sedm tisíc lidí. Řada z nich má domluvené vlastní ubytování. Například u příbuzných nebo rodiny.  

Stovkám dalších zařizuje ubytování Královéhradecký kraj, Hradec Králové, neziskové organizace i hasiči. „Například v pondělí jsme zařídili ubytování 52 uprchlíkům,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Všeobecně lze říct, že zhruba dvě třetiny uprchlíků, kteří prošli asistenčním centrem v Hradci Králové, bydlí v ubytovacích kapacitách obcí, neziskových organizací a podobně.  

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky ubytování, uprchlík, Ukrajina, konflikt, válka, pomoc, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, letiště, tábor, uprchlický, Královéhradecký kraj, uprchlický tábor, ruská invaze na Ukrajinu, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letišti v Hradci Králové by mohl vzniknout uprchlický tábor. Ubytovací kapacity přestávají stačit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.