Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj už přijal bezmála sedm tisíc uprchlíků. Hledá proto další volné kapacity ubytování

Počet uprchlíků z Ukrajiny v Královéhradeckém kraji dosáhl sedmi tisíc. Vzhledem k takto vysokému počtu lidí, kteří prchají před válkou, začíná být problém s tím, kde je ubytovat. Nové kapacity se snaží najít města, obce, neziskovky i jednotliví dobrovolníci. Právě díky všeobecné solidaritě se prozatím daří se o Ukrajince postarat.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Aldisu zaregistrovalo již bezmála sedm tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Začíná být problém najít pro ně vhodné ubytování. Najít nové kapacity se snaží kraj i jednotlivá města a obce.

Mnoho ukrajinských uprchlíků nyní přebývá v ubytovnách, bytových prostorech obcí a měst, neziskových a jiných organizací, a což je obdivuhodné, více jak třetina u rodin či známých. Všem zmíněným patří obrovské poděkování za to, že s ubytováním uprchlíků pomáhají. Díky nim současnou uprchlickou vlnu v našem regionu zatím zvládáme,“ hodnotí situaci hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Přesto je potřeba vytipovat a najít další místa, kde by lidé prchající před válkou mohli najít alespoň dočasné útočiště.

Proto chci opakovaně s velkou prosbou požádat všechny obce a města, organizace, ale i fyzické osoby o poskytnutí, případně alespoň o vytipování možných ubytovacích kapacit v nemovitostech, ubytovnách a dalších objektech, které by mohly sloužit k hromadnému ubytování uprchlíků pro následující měsíce,“ doplňuje hejtman.

Veškeré nabídky pomoci mohou lidé ale i organizace směřovat na webovou stránku www.nasiukrajinci.cz.

V případě, že by migrační vlna pokračovala v takovéto nebo i větší míře dál, počítá kraj se zajištěním nouzového ubytování v tělocvičnách nebo kulturních domech. I tato místa bude v blízké době nezbytné vytipovat a připravit pro nouzové využití.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Aldis, Ukrajina, uprchlíci, válka, pomoc, ubytování, kapacita, hejtman, města, obce, organizace, dobrovolníci, uprchlík, Martin Červíček, ODS, Kongresové centrum Aldis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj už přijal bezmála sedm tisíc uprchlíků. Hledá proto další volné kapacity ubytování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.