Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jarní pálení listí a trávy opět zaměstnává hasiče. Zahrádkáři za to dostávají pokuty

S příchodem jara se začínají množit případy požárů, ke kterým dochází při pálení listí nebo jiného bioodpadu na zahradách a loukách. Plošné vypalování je přitom zakázáno a hasiči před ním důrazně varují. Nedbalé chování zahrádkářů pak často končí pokutou.

Začátkem jara plní statistky hasičů případy požárů v přírodním prostředí. K těm dochází na zahradách, loukách i v lese. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje řešil jen za sobotu osm požárů, při kterých vzplál travní porost.

Za víkend vyjížděli hasiči k zahoření v přírodním prostředí ve 23 případech. Jednalo se o požáry po pálení biologického odpadu jako je listí, roští a tráva nebo po pálení po lesní těžbě v lesním porostu.

Hořela třeba tráva v ohradě s koňmi v Hradci Králové Na Plachtě, požáry likvidovaly i jednotky v katastrech Nového Města nad Metují, Horní Radechové, Hronova, Holohlav či Rudník,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Zodpovědným osobám byla udělena na místě pokuta za nedbalost. Jednalo se o finanční postih v řádu stokorun, vzhledek tomu, že viníci chybu uznali a spolupracovali.

Hasiči radí při pálení biologického odpadu nenechávat požářiště nikdy bez dozoru. Místo musí být vždy ohraničené a po ruce je nutné mít pro jistotu hasicí prostředky. Například při nedávném požáru u Dobrošova na Náchodksu se rozhořela ohniska po pálení, které bylo prováděno asi před dvěma týdny. 

I takovou dobu se dokáže udržet oheň v kořenovém systému. Hasiči museli části půdy rozkopat a prolít důkladně vodou,“ popsala postup mluvčí.

Lidé by se taky nikdy neměli pouštět do pálení bioodpadu za větrného počasí. Pálení by mělo být vždy předem nahlášeno hasičům přes webové stránky. Mluvčí taky připomněla, že plošné vypalování je zcela zakázáno. Viníkovi takového požáru hrozí pokuta do 25 tisíc korun, právnické osobě do půl milionu korun. 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, hasiči, požár, tráva, listí, louka, bioodpad, nedbalost, pokuta, výjezd, oheň, škoda, Hasičský záchranný sbor, Hradec Králové, Nové Město nad Metují, Horní Radechová, Hronov, Holohlavy, Rudník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní pálení listí a trávy opět zaměstnává hasiče. Zahrádkáři za to dostávají pokuty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.