Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muzea v hradeckém kraji se zapojují do projektu Východočeská muzea a galerie proti válce

Některá muzea a galerie v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se zapojila do společného benefičního projektu Východočeská muzea a galerie proti válce. Každá z těchto institucí nabídne vlastní tematický edukační program, který bezplatně nabídne školním skupinám i veřejnosti. Účastníci budou mít možnost podpořit sbírku Mince pro Ukrajinu. Výtěžek sbírky půjde humanitární organizaci UNICEF.

Do projektu se kromě hradeckého muzea zapojila také Galerie moderního umění v Hradci Králové, Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, Regionální muzeum a galerie v Jičíně a Muzeum Náchodska a v Pardubickém kraji Památník Zámeček Pardubice a Regionální muzeum v Chrudimi.

"Do sbírky Mince pro Ukrajinu se svým už zahájeným přednáškovým cyklem připojuje Východočeské muzeum v Pardubicích," řekla mluvčí Muzea východních Čech v Hradci Králové Lucie Peterková.

Východočeské muzeum v Pardubicích se do spolupráce zapojuje sérií přednášek pro veřejnost, které budou přístupné zdarma, s možností dobrovolného příspěvku do sbírky Mince pro Ukrajinu. "Pondělní přednášky přiblíží dějiny, kulturu a jazyk Ukrajinců, ale také historii jejich emigrace do českých zemí," uvedla Peterková.

Například Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo edukační program Informační válka, ve kterém seznámí žáky základních a středních škol s pojmy dezinformace, fake news nebo propaganda a dá je do souvislosti s příklady z historie i současnosti. "Zároveň také žáky poučí, jak falešné zprávy rozpoznat a jak vyhledat relevantní informace," uvedla Peterková.

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové má edukační program nazvaný Umění(m) si pomoci. Podle organizátorů projektu tvůrčí program pro žáky mateřských a základních škol v GMU se zaměřuje na relaxační a výtvarné techniky, které navazují na umělecká díla ze stálé expozice Minulé století – dvacet osobností.

Bližší informace o zapojení a nabídce jednotlivých institucí jsou na jejich webech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, Ukrajina, muzea, boje, galerie, Královéhradecký, Pardubický, muzeum, projekt, Královéhradecký kraj, válka, Pardubický kraj, UNICEF, Východočeské muzeum v Pardubicích, Muzeum východních Čech, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Muzeum a galerie O

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzea v hradeckém kraji se zapojují do projektu Východočeská muzea a galerie proti válce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.