Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KRNAP uzavírá některé turistické trasy. Procházejí totiž skrze tokaniště tetřívka obecného

Jedenáct turistických tras v Krkonoších je ode dneška uzavřeno. Na zákaz vstupu turisty upozorní značky, které je zároveň navedou na cesty, po kterých mohou daná místa obejít. Omezení potrvá až do konce května. Důvodem je ochrana tetřívka obecného, který lokality využívá jako takzvaná tokaniště v době rozmnožování.

Správa Krkonošského národního parku uzavírá vyhrazené cesty už druhým rokem, a to v návaznosti na vyhlášení osmi klidových území z důvodu ochrany citlivých druhů živočichů. Jedná se především o tetřívka obecného, který pravidelně využívá vybraná místa coby tokaniště v nejcitlivějším období rozmnožování. Lidská přítomnost by mohla jejich klid narušovat, a proto KRNAP uzavírá vybrané trasy od 15. března do 31. května.

V terénu je zákaz vstupu na cesty vyznačen cedulemi s doprovodným textem Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody. „Většinu uzavřených tras budou moci turisté obejít po sousedních turisticky značených cestách," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Ten také prosí turisty o důsledné respektování těchto sezónních uzavírek a rovněž o dodržování celoročního zákazu pohybu mimo vyhrazené cesty a trasy v klidových územích.

Uzavřená je například žlutě značená turistická cesta ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, zelená turistická cesta v úseku Vosecká bouda až Labská louka a část modré turistické cesty z Davidových bud na Špindlerovku.

Turisté nemohou vstoupit ani na zimní, tyčemi značenou cestu z Malého Šišáku k Luční boudě. Uzavřena je i část naučné stezky Černohorské rašeliniště nebo část zelené turistické cesty z Tetřevích bud k Hrnčířským boudám.

Kompletní seznam s přesným popisem omezení je na webových stránkách KRNAP a informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí je možné najít taky na facebookovém profilu Správy Krkonošského národního parku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Krkonoše, hory, KRNAP, Správa, turistika, trasa, cesta, uzavírka, ochrana, příroda, tetřívek, rozmnožování, zákaz vstupu, Krkonošský národní park, turistická stezka, Správa Krkonošského národního parku, Špindlerova bouda, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KRNAP uzavírá některé turistické trasy. Procházejí totiž skrze tokaniště tetřívka obecného  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.