Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vrchlabí má svůj vlastní Poesiomat. Na jaře se dočká i Hradec Králové

Kovová roura čouhající ze země. I tak by se dal popsat první Poesiomat v Královéhradeckém kraji. Ten dneska slavnostně odhalila olympijská vítězka Eva Samková. Po zatočení klikou nabídne například zvukovou stopu z filmu Hoří, má panenko, zvuky Labe nebo záznamy medailových olympijských jízd místních rodaček Karolíny Erbanové a Evy Samkové. Svůj vlastní dostane na jaře i Hradec Králové.

Vrchlabský Poesiomat stojí na prostranství před kostelem sv. Vavřince. Při dnešním slavnostním odhalování z něho zazněl například hlas režiséra Miloše Formana. “Toto náměstí nedávno prošlo komplexní renovací a má potenciál k vhodnému skloubení bohaté historie s tradičním i moderním uměním,” uvedl k umístění nové atrakce starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN). 

Ne náhodou stojí vedle někdejšího vodního náhonu, kterým dnes opět protéká voda z Labe. Slavná česká řeka se v Poesiomatu objevuje hned v několika motivech. “Ať už jde o zvuky Labského vodopádu a Labe vtékající do hamburského přístavu či báseň od Jaroslava Vrchlického namluvenou Davidem Vávrou,” přiblížil autor Poesiomatu Ondřej Kobza

Samotný obsah jednotlivých Poesiomatů vzniká vždy ve spolupráci s místními organizacemi, aby co nejlépe vystihoval společenský a kulturní význam města. Podle tvůrců jde prakticky o symbolickou pamětní desku konkrétního místa. 

Složení vrchlabského Poesiomatu si chválili i zastupitelé města. “Výběr je zodpovědný a různorodý. Obsahuje poesii i prózu. K tomu různé další jedinečné zvuky. Vše z minulosti i současnosti na nejrůznější témata,” okomentoval starosta Jan Sobotka, podle kterého je Poesiomat další zajímavostí, která by mohla do centra přilákat návštěvníky. “Usilujeme o to, aby bylo naše město živé a pulsující pro místní obyvatele i turisty,” doplnil. 

Dnešního slavnostního odhalení se ujala místní rodačka a olympijská vítězka Eva Samková. “Podle mě nabízí geniální průřez různými tématy: od pohádek přes sportovní úspěchy nebo recept na kyselo až po hlášky z filmu Miloše Formana. A jsem samozřejmě poctěna, že můžu být jeho součástí, ačkoliv jsem to ani nečekala,” řekla dnes Samková.  

Umístěním Poesiomatu se Vrchlabí zařadilo k více než dvěma desítkám měst v Česku i zahraničí. Básně, literární útržky a další díla spojená s místem poslouchají lidé v Praze, Brně, Ostravě, ale i v Paříži, Dublinu či New Yorku. Letos na jaře se prvního Poesiomatu dočká také Hradec Králové. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Jan Faltus

Štítky Poesiomat, Vrchlabí, Eva Samková, Hradec Králové, zajímavost, projekt, poezie, pamětní, Eva Adamczyková, jaro, Labe, olympijské hry, Karolína Erbanová, Hoří, má panenko, Miloš Forman, Královéhradecký kraj, Jan Sobotka, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchlabí má svůj vlastní Poesiomat. Na jaře se dočká i Hradec Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.