Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradeckou nemocnici zaplavilo několik stovek obrázků tulipánů. Školáci tak podporují onkologicky nemocné

Fakultní nemocnici Hradec Králové zdobí téměř šestnáct stovek obrázků tulipánů a jarních motivů. V rámci akce Tulipánový měsíc je nakreslily děti ze škol a dobrovolníci. Cílem projektu je podpořit onkologicky nemocné a přinést naději jejich blízkým.

„Děkujeme všem, kteří se do letošního ročníku zapojili. Věříme, že pacientům přinesou jarní pozitivní náladu. Chceme, aby lidé s rakovinou nebyli sami a aby věděli, že na ně lidé mimo nemocnici také myslí,“ uvedla koordinátorka organizace Amelie v Královéhradeckém kraji Helena Nováková. Právě nezisková společnost Amelie si vzala organizaci pod svoji záštitu.  

Nejvíce obrázků je v prostorách ambulancí, radioterapie a lůžkových oddělení kliniky. Většinu z nich nakreslili pacienti psychiatrické kliniky a děti ze ZŠ a MŠ při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Do akce za zapojilo i několik desítek dětí z dalších základních škol v celém Královéhradeckém kraji.  

„Tulipánový měsíc i další podobné akce vítáme, protože vyjadřují podporu lidem bojujícím s onkologickým onemocněním a dodávají jim potřebnou sílu a energii v jejich nelehkém životním období,“ uvedla vrchní sestra kliniky onkologie a radioterapie Dagmar Švecová

Tulipánový měsíc: akce na podporu onkologicky nemocných   

Cílem je upozornit na potřebnou podporu onkologicky nemocných a jich blízkých nejen v oblasti léčby, ale i v psychické rovině. Každoročně se do akce zapojují stovky lidí, kteří malují obrázky do nemocnic napříč celou Českou republikou.  

„Před pár lety jsem se léčila v Praze na Bulovce. Čekárny i chodby byly vyzdobeny kresbami tulipánů a bylo to hezké – takové zpestření, kousek naděje a optimismu. Děkuji za každý obrázek, má to velký smysl,“ píše jedna z pacientek na sociální sítě organizace Amelie. Řada dobrovolníků se tak vydává na tato oddělení s hudebními nástroji a výtvarnými potřebami, aby zde nemocné potěšili a rozptýlili.   

„Tulipánový měsíc nabízí v průběhu celého března spolupráci a sdílení. Každý se může stát dobrovolníkem, koupit tulipán nebo vyhledat informace pro sebe či někoho ve svém okolí. Aktivně podporujeme komplexní péči během onkologické nemoci a informace o ní. Zároveň posíláme nemocným vzkaz, že nejsou ve své situaci sami, že na ně někdo myslí,“ říká Michaela Čadková Svejkovská, ředitelka Amelie.  

Ohodnoť článek

Foto FNHK

Štítky tulipán, týden, podpora, onkologický, pacient, FNHK, Hradec Králové, nemocnice, děti, , obrázek, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Helena Borská, Nemocnice Na Bulovce, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradeckou nemocnici zaplavilo několik stovek obrázků tulipánů. Školáci tak podporují onkologicky nemocné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.