Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do hradeckého kraje se vrací čápi. K vidění už jsou ve hnízdech v Jičíně a Dvoře Králové nad Labem

Do Královéhradeckého kraje už se pomalu vrací čápi. V současné době je po celé České republice obsazeno přes pět desítek čapích hnízd. V našem regionu jde prozatím o Jičín a Dvůr Králové nad Labem. Obsazenost čapích hnízd mohou lidé sledovat na speciální mapě. Do některých se jde podívat i on-line.

Monitorování čápů a jejich hnízd má na starosti Česká společnost ornitologická (ČSO). Letos však může pomoct i široká veřejnost. „Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné,“ říká Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda. 

Lidé, děti nebo školy mohou k pozorování čápů využívat speciální on-line mapu, do které jdou zaznamenat informace o pohybu těchto ptáků. „I když čápa na hnízdě neuvidíte, najděte lokalitu na mapě a uveďte „čáp nepozorován“. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská. Dodává, že čím více míst se podaří zkontrolovat, tím přesnější informace ornitologové získají.

Podle této mapy je evidentní, že v Královéhradeckém kraji byl čáp viděn v Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. V celém regionu je odhadem 50 sledovaných lokalit. 

„Během kontrol můžete také čápům hodně pomoci. Stačí místa, kde čápy pozorujete při sběru potravy nebo kam létají pro stavební materiál na hnízda, vyčistit od odpadků, zvláště plastových provázků a vlasců. Ty jsou pro ptáky velmi nebezpečné, zvláště dostanou-li se na hnízdo,“ dodávají ornitologové.  

Do některých hnízd v kraji se jde podívat on-line 

V posledních několika letech se velkým fenoménem stalo on-line pozorování čapích hnízd. Asi nejsledovanějším v Královéhradeckém kraji je to na komíně v Bohuslavicích u Trutnova. K němu se následně přidalo i hnízdo přímo na komíně pivovaru v Trutnově.  

Na komín v Bohuslávcích se pravidelně vrací Bohunka s Bohoušem. „Právě Bohunka se na komín podniku Kara přesunula z komína pivovaru Krakonoš, kde naposledy vyvedla čápata v roce 2017,“ vysvětlil meteorolog Tomáš Prouza

Hnízdo, které sledují kamery 24 hodin denně se stalo populárním i za hranicemi okresu. Návrat čapí dvojice každoročně sleduje několik tisíc lidí. Hnízdo má dokonce i svoje vlastní webové stránky. Na nich je počítadlo, kdy se ptáci do Bohuslavic vrátí. Letos se s návratem počítá někdy na přelomu března a dubna.  

Bohuslavické hnízdo je ve výšce 31 metrů a od roku 2014 se v něm (každým rokem) narodilo minimálně jedno mládě; v roce 2014 dvě čápata, 2015 jedno čápě, 2016 dvě čápata, 2017 tři čápata, 2018 tři čápata a v roce 2019 dokonce čtyři čápata. 

Ohodnoť článek

Foto Helga Kattinger | Pixabay

Štítky čáp, hnízdo, on-line, mapa, Královéhradecký, kraj, Jičín, Dvůr Králové, kamera, Bohuslavice, pták, sčítání, Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, komín, Česká společnost ornitologická, ptáci, Česko, Tomáš Prouza, Trutnov, Čapí hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do hradeckého kraje se vrací čápi. K vidění už jsou ve hnízdech v Jičíně a Dvoře Králové nad Labem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.