Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové hledá provozovatele sdílených kol. Prvních 15 minut jízdy budou mít uživatelé zdarma

Projekt sdílených kol v Hradci Králové má velký úspěch a s příchodem jara město plánuje vypsat výběrové řízení na jeho provozovatele. Prvních patnáct minut jízdy by Hradečáci měli mít zdarma. Pokud se záměr osvědčí, dostanou uživatelé sdílených kol v příštím roce i větší výhody v rámci nového odbavovacího systému v MHD. Projekt je součástí strategie města v oblasti mobility.

Město Hradec Králové se v příštích týdnech chystá vypsat výběrové řízení na provozovatele sdílených jízdních kol. Oblíbená varianta přesunu po městě by letos měla být pro obyvatele ještě o něco výhodnější. Prvních patnáct minut jízdy totiž bude město dotovat.

V Hradci Králové máme zkušenost se sdílenými dopravními prostředky a jízdní kola patří mezi jedny z nejoblíbenějších, což je zejména z důvodu bohaté sítě cyklotras v našem městě a jeho blízkém okolí,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Sdílených jízdních kol by v Hradci Králové mělo být asi sto a budou rozmístěna na předem určených stanovištích. Těmi budou frekventovaná místa, jako například v blízkosti nádraží, obchodních center nebo u terminálu hromadné dopravy.

Radní už schválili podmínky výběrové řízení a vypsáno by mělo být během několika následujících týdnů. První zájemci by k přesunu po města mohli sdílená kola začít využívat začátkem léta.

Město má v plánu během prvního roku dotovat provozovateli prvních 15 minut jízdy. Uživatelé by tak měli první čtvrt hodinu zdarma.

Je to dohoda mezi provozovatelem a městem, pro uživatele to znamená patnáct minut jízdy na kole zdarma, pak už bude třeba jistou částku hradit. O jakou částku se bude jednat určí až výsledek výběrového řízení,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha (ODS).

Po roce užívání sdílených kol by navíc měly být nastaveny ještě výhodnější podmínky pro majitele nového kuponu u chystaného odbavovacího systému městské hromadné dopravy v Hradci Králové.

S Dopravním podnikem máme předjednáno, že registrovaní uživatelé získají například více minut jízdy zdarma. Tímto krokem chceme zvýšit zájem veřejnosti o využívání jiných způsobů dopravy, než jsou osobní automobily,“ dodal náměstek primátora pro oblast správy městských organizací Pavel Marek (ANO).

Nyní sdílená kola v Hradci Králové poskytuje společnost nextbike Czech Republic, a to bez finanční podpory města. Kola půjčuje zájemcům za poplatek. I firma nextbike Czech Republic se bude moci do soutěže přihlásit.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, kolo, sdílené kolo, provozovatel, výběrové řízení, město, vedení, zastupitelstvo, dotace, mhd, jízdní kolo, ODS, Česko, Alexandr Hrabálek, Pavel Marek, Jiří Bláha, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové hledá provozovatele sdílených kol. Prvních 15 minut jízdy budou mít uživatelé zdarma  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.