Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jičín hledá dobrovolníky, kteří se pustí do úklidu města. Blíží se akce Ukliďme Česko

Radnice v Jičíně hledá dobrovolníky, kteří se 2. dubna zapojí do celostátní akce Ukliďme Česko. Tito dobrovolníci vyrazí do ulice a po zimě zvelebí a uklidí veřejná prostranství. Podle města se může zapojit každý. Město počítá s tím, že vytvoří dvě skupiny. První se setká u Šibeňáku, druhá na parkovišti za koupalištěm Kníže.

„Zima byla letos převážně na blátě a v sychravém počasí se málokomu chtělo vyjít na procházku. Když ale s jarem vycházíme ven, zjišťujeme, že zima nám na veřejných prostranstvích opět zanechala nepořádek, který je třeba uklidit,“ uvedl místostarosta Jan Jiřička (VPM), který má životní prostředí a ekologii v gesci.  

Po městě budou opět rozmístěné kontejnery. Ty budou k dispozici pro většinu odpadu, který dobrovolníci najdou. Pouze nebezpečný odpad jako například pneumatiky nebo elektroniku budou muset odvést do sběrného dvoru.  

Do celostátní iniciativy se každoročně zapojí řada měst a obcí v České republice. V určený den do ulic vyjde téměř sto tisíc dobrovolníků, vybavených pracovními rukavicemi, odpadními pytli či nádobami, a hlavně odhodláním zlepšit prostředí. 

Například v roce 2019 se do uklízení zapojilo 150 tisíc dobrovolníků, kteří sesbírali 2,5 tuny odpadu. O rok později byla kvůli pandemii účast nižší. I tak se podařilo zbavit přírodu 827 tun odpadu. Například v roce 2020 dobrovolníci našli kolem rybníku Biřička v Hradci Králové 90 plechovek piva a jeden záchod i s prkénkem. Celkem v této lokalitě sebrali 190 kilogramů odpadu. 

Ohodnoť článek

Foto EKO-KOM

Štítky Ukliďme Česko, Jičín, úklid, veřejnost, dobrovolník, odpad, třídění, ČR, skupina, Česko, Jan Jiřička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Zima zanechala, říká místostarosta. Omyl, zima je v tom nevinně. Za to mohou neskutečně bezohledná prasátka.

Neděle, 13. března 2022, 14:14Odpovědět

Jičín hledá dobrovolníky, kteří se pustí do úklidu města. Blíží se akce Ukliďme Česko  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.