Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozhodnuto. Ochoz Bílé věže v Hradci Králové bude zabezpečen sítěmi

Dlouhá léta město Hradec Králové přemýšlelo nad tím, jak zabezpečit ochoz Bílé věže. První diskuze vyvolalo už minulé vedení města. Nyní radnice potvrdila, že ochoz zabezpečí sítěmi. Jelikož jde o zásah do historické památky, musí být zpracována projektová dokumentace a vypsáno výběrové řízení na projektanta.

Pletivo má odradit sebevrahy  

„K zabezpečení této památky jsme museli přistoupit z toho důvodu, že se stále častěji stávala místem, kde se lidé rozhodli ukončit svůj život. Chceme těmto tragickým událostem v souvislosti s historickou dominantou Hradce předcházet, především ale musíme chránit nechtěné svědky těchto zoufalých činů dole v okolí věže,“ říká primátor Alexandr Hrabálek (ODS). 

Od roku 2019 dostala rada města hned několik návrhů, jak ochoz zabezpečit. „Navrhoval jsem například ochranné sítě, pletivo, zasklení ochozu nebo záchytné sítě hned pod ochozem,“ řekl ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc. Další z možností byla například i instalace bezpečnostních kamer.   

V Hradci Králové nejsou podobné situace ničím výjimečným. V květnu roku 2016 si tímto způsobem rozhodl vzít život pětačtyřicetiletý muž. O rok později teprve pětadvacetiletá dívka. V únoru roku 2018 pak skočil z dominanty Hradce Králové čtyřiatřicetiletý muž. Další sebevrah skočil v říjnu roku 2019 a poslední v září loňského roku.   

Po každé z tragédií se oživí diskuze o tom, zda ochoz Bílé věže nad Velkým náměstím zabezpečit nebo nikoli. Podobná bezpečnostní opatření přitom nejsou v České republice ničím výjimečným. Ocelovou síť má Černá věž v Českých Budějovicích. Ochoz kostelní věže plzeňské katedrály svatého Bartoloměje zase kryje pletivo. 

Souhlasíte s instalací pletiva na ochoz Bílé věže v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo56 čtenářů

Souhlas musí dát památkáři i hasiči  

Bezpečnostní sítě na ochoz Bílé věže schválilo už na konci roku zastupitelstvo. Příprava však stála kvůli neschválenému rozpočtu, ze kterého bylo třeba vyčlenit peníze. Jelikož jde o historickou stavbu, je třeba vyřídit spoustu papírování. S novým zabezpečením musí souhlasit i hasiči.  

„Přes jednoduchost zvoleného řešení je nutné zohlednit, že stavba je historickou památkou a k provedení instalace sítí je tedy nutná projektová dokumentace, na jejímž základě budou jasné postupy zhotovení díla a omezí se možnost nesprávného zásahu do historické stavby. Ke všemu se budou pochopitelně vyjadřovat památkáři,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha (ODS). 

Projektová dokumentace tak prakticky určí přesný vzhled bezpečnostního pletiva a také jeho ukotvení do budovy. „Předpokládaná je montáž sítí do kotvení zábradlí ochozu prostřednictvím šroubů s okem,“ řekla na tiskové konferenci náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO). Podle jejích slov nebude narušen ani výhled. Oka mají být dostatečně velké na prostrčení fotoaparátu.  

Projektanta na zabezpečení ochozu chce město najít během jara. Následovat bude vypracování projektové dokumentace a výběr samotného zhotovitele. Samotná síť by se na věži mohla objevit na přelomu roku 2022 a 2023. 

Bílá věž v Hradci Králové byla dokončena v roce 1589. Původně fungovala jako strážní a požární věž. Bílá věž měří 72 metrů, její ochoz se nachází po celém jejím obvodu ve výšce 50 metrů nad zemí. Je zde umístěn jeden ze tří největších zvonů v České republice – zvon Augustin, na který se zvoní při významných dnech. Lidé, kteří se vydají na vrchol Bílé věže musí zdolat 226 schodů. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky správa, památky, neštěstí, Hradec Králové, Bílá věž, bezpečí, pletivo, památka, Bílá věž (Hradec Králové), projektová dokumentace, ODS, Česko, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, Jiří Bláha, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto. Ochoz Bílé věže v Hradci Králové bude zabezpečen sítěmi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.