Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Řidiči jezdí bez dálničních známek. Za čtyři dny se vybralo 250 tisíc na pokutách

Celníci spadající pod Celní úřad pro Královéhradecký kraj za čtyři dny vybrali téměř čtvrt milionu korun na pokutách. Všechny jsou od řidičů, kteří se vydali na D11 nebo D35 bez dálniční známky. Někteří šoféři si neuvědomují, že jsou úseky kolem dálnic zpoplatněny. Zdarma je šlo užívat jen do konce roku.

„Celníci v rámci kontrolních akcí probíhajících na dálnici D11 odhalili 136 řidičů vozidel do 3,5 tuny, kteří zpoplatněný úsek využili bez toho, aniž by uhradili elektronickou dálniční známku,“ potvrzuje mluvčí celní správy Jitka Fajstavrová

Pro celní správu ani policisty není nikterak složité odhalit hříšníka. Nezaplacenou dálniční známku odhalí pomocí své kamery ve voze. Po naskenování SPZ jim počítač poskytne všechny potřebné informace. Dokonce odhalí i propadlou technickou. Případné hříšníky pak navedou na kontrolní stanoviště.  

Dalších 22 tisíc korun celníci inkasovali od 23 osob, které neuhradily uložené dopravní pokuty. „Pouze u jednoho z řidičů, jenž nedoplatek na místě neuhradil, využili svého nového oprávnění a zadrželi mu tabulky registrační značky, které si na Celním úřadu pro Královéhradecký kraj vyzvedl následně po provedené úhradě,“ dodala mluvčí celní správy.  

Do konce roku šlo po dálnicích v kraji jezdit zdarma  

Ještě do konce roku bylo možné dálnice kolem Hradce Králové využívat zdarma. Bez poplatku bylo možné jezdit od Opatovic nad Labem až ke křížení D11 a D35. Odtud potom ke sjezdu do Malšovic v Hradci Králové. 

Bez poplatku pár dní zůstala i nově otevřená část z Hradce Králové do Jaroměře na D11 a z Opatovic nad Labem do Časů na D35. S novým rokem však vzešla povinnost mít dálniční známku i na těchto úsecích. 

Za dálnice kolem Hradce Králové bez poplatku usilovalo v roce 2018 statutární město i Královéhradecký kraj. Ministerstvo dopravy pod vedením Dana Ťoka (ANO) tenkrát vyhovělo. Samosprávy argumentovaly, že úseky dálnice D11 a D35 tvoří fakticky jihozápadní obchvat Hradce Králové a v nemalé míře slouží i pro místní dopravu. 

Pokuta za jízdu bez dálniční známky se na místě může vyšplhat na pět tisíc korun a ve správním řízení až na 20 tisíc korun. I proto policie doporučuje na nákup dálniční známky nezapomenout a vyřešit ji několik dní před odjezdem.   

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky dálniční, známka, poplatek, celní, správa, Královéhradecký, kraj, D11, pokuta, doprava, dálniční poplatek, dálnice, Dálnice D11, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, celní správa, Dan Ťok, Opatovice nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči jezdí bez dálničních známek. Za čtyři dny se vybralo 250 tisíc na pokutách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.