Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zdražení nafty o korunu za litr zvyšuje náklady hradeckého dopravního podniku o 1,3 milionu ročně

Ceny pohonných hmot jsou na historickém maximu a růst cen, který ještě nejspíš není u konce, se začíná promítat i do nákladů Dopravního podniku města Hradce Králové. Ten očekává nárůst výdajů v řádech milionů korun ročně. Provoz hradeckého MHD je závislý na dotaci z města. Ta by letos měla být o dvanáct milionů vyšší než loni, ale ani to nebude stačit.

Ročně podnik do autobusů MHD spotřebuje asi 1,3 milionu litrů motorové nafty a každé zdražení o jednu korunu na litru mu tak zvyšuje náklady za rok o 1,3 milionu korun,“ řekl mluvčí podniku František Meduna.

Ceny benzínu i nafty jsou kvůli válce na Ukrajině nejvyšší v historii a předpověď není příznivá. Ceny skokově vyskočily o několik korun za jediný den a odborníci očekávají další zdražování. Před rokem byl litr nafty téměř o 11 korun levnější, což u hradeckého dopravního podniku v ročním přepočtu znamená nyní nárůst nákladů o více než 14 milionů korun.

Jízda taxíkem po Hradci Králové je dražší. Zvyšující se ceny pohonných hmot mohou potrápit i aerokluby

Za posledních několik dní cena pohonných hmot vyskočila strmě vzhůru. V Královéhradeckém kraji se litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 i nafty pohybuje těsně pod hranicí 50 korun. Kvůli dražšímu palivu si lidé v Hradci Králové připlatí za...

Nabízí se možnost využívat více elektrobusů, kterých v Hradci Králové jezdí dvaadvacet. To ale situaci ohledně vyšších nákladů příliš neřeší, protože elektřina také výrazně podražila.

"Cena elektřiny se zvýšila zhruba třikrát, čímž se výhodnost provozu elektrobusů výrazně snižuje. A linky, na kterých je možné elektrobusy provozovat, jsou již těmito vozy plně obsazeny," uvedl mluvčí.

Představitelé města v prosinci schválili zdražení jízdného, ale bylo tak razantní, že rozhodnutí vyvolalo mezi lidmi velkou vlnu nevole. Radní pak od záměru ustoupili a rozhodli se schodek dorovnat z přebytku hospodaření města za rok 2021.

K plánovanému zdražení ale nakonec přece jen dojde. "Se zástupci klubů v zastupitelstvu jsme se dohodli, že ke změně cen jízdného by mělo dojít nejdříve až v rámci zprovoznění nového odbavovacího systému, tedy ke konci roku,“ uvedl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Město má v letošním roce v rozpočtu vyčleněno na dotaci dopravnímu podniku 293,9 milionu korun, což je v meziročním srovnání o 12 milionů korun víc. Pokud bude chtít město udržet rozsah dopravy a nezdražovat jízdné razantně, bude muset podniku zřejmě dotaci zvýšit.

Na druhou stranu zástupci města přišli před pár dny s návrhem, že by děti od šesti do 15 let měly jízdné v MHD jen za sto korun ročně. „Možnost nového dětského tarifu by nyní měly projednat příslušné výbory a komise města. V platnost by tarif mohl vstoupit do konce letošního roku,“ řekl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (ANO). Pokud by návrh prošel, přišel by dopravní podnik ve výnosech o dalších 15 až 18 milionu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMHK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, MHD, autobus, jízdné, nafta, benzín, zdražování, náklady, dotace, města, vedení, dopravní společnost, motorová nafta, ruská invaze na Ukrajinu, Pavel Marek, Alexandr Hrabálek, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražení nafty o korunu za litr zvyšuje náklady hradeckého dopravního podniku o 1,3 milionu ročně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.