Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny mají MHD v Hradci Králové zdarma. Školy se chystají na přijetí dětí

V Hradci Králové mají ukrajinští uprchlíci veřejnou dopravu zdarma. Město hledá způsoby, jak nově příchozím lidem, kteří prchají před válkou, ulehčit jejich už tak složitou situaci. V hradecké MHD jim v případě kontroly bude stačit prokázat se platným pasem nebo jiným dokladem totožnosti. Na přijetí dětí se připravují také městské školy.

Hledáme všechny možné způsoby, jak pomoci nově příchozím občanům z Ukrajiny, kteří utíkají před válkou. Většina z nich zde nemá vlastní auta, nemohou si pohodlně dojet na nákup nebo k lékaři, proto jsme rozhodli jim pomoci a zajistit pro ně bezplatnou přepravu vozy MHD,“ řekl náměstek primátora pro správu městských organizací Pavel Marek (ANO).

S podobným návrhem přišla i další města v České republice jako je například Praha, Brno, Plzeň nebo Liberec. V Hradci Králové se k návrhu měli vyjádřit radní a nikdo nebyl proti. Ve všech linkách městské hromadné dopravy v Hradci Králové tak mají Ukrajinci jízdné zadarmo.

V Hradci Králové od minulého týdne funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, kde od pátku zavedli nepřetržitý provoz registrace občanů Ukrajiny , kteří žádají o uprchlické vízum. Za první dva dny provozu zvládlo KACPU kompletně odbavit přes 600 osob.

Město se snaží hledat taky další ubytovací kapacity pro Ukrajince. „Máme naplněné kapacity ubytovny na letišti, kde se nacházejí především matky s dětmi, další jsou v ubytováni v Městských lázních a v areálu kempu Stříbrný rybník. Zatím jsme dali dohromady zhruba dvě stovky míst, naplněno je zhruba šest desítek,“ uvedl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Zástupci městských základních škol se sešli na jednání ohledně možnosti zajistit vzdělávání a volnočasový program pro ukrajinské děti, které se dostanou do Hradce Králové. V brzké době budou školy schopné poskytnout zázemí pro menší skupinky dětí formou školní družiny, kam by mohly chodit i děti předškolního věku.

Předpokládáme i zajištění stravování. O děti by se mohly postarat především ukrajinské ženy, což bude výhodné s ohledem na jazykovou bariéru, nebo senioři, kteří se nabídnou takto pracovat. Současně jsme v kontaktu s pedagogickou fakultou, která pomůže zajistit studentky nebo případně další dobrovolníky,“ dodal primátor.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, MHD, autobus, jízdné, zdarma, Ukrajinci, uprchlíci, škola, ředitel, pomoc, solidarita, městská hromadná doprava, Ukrajina, Pavel Marek, ANO 2011, Česko, Alexandr Hrabálek, Praha, ODS, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny mají MHD v Hradci Králové zdarma. Školy se chystají na přijetí dětí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.